Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијерски сат: ЦГ као демократска држава подржава темељна људска права и осуђује у континуитету злочине тоталитаризма

Предсједник Владе Душко Марковић рекао је на Премијерском сату да Црна Гора као демократска држава и чланица Уједињених нација подржава темељна људска и грађанска права у складу са Повељом УН, да прихвата сва темељна документа Европске уније и у континуитету осуђује злочине тоталитаризма.

Одговарајући на Премијерском сату на питање посланика Небојше Медојевића, постављено у име Клуба посланика Демократског фронта, о томе да ли је наша земља спремна да осуди злочине тоталитарних режима у складу са Резолуцијом 1481 Парламентарне скупштине Савјета Европе и Резолуцијом Европског парламента од 2. априла 2009, предсједник Владе је рекао да систем у некадашњој Југославији није био тоталитаран.

„У политичким наукама постоји висок степен сагласности око тога шта су тоталитарни системи. Југословенски социјализам, нарочито након раскида са Стаљином, и увођења тзв. социјалистичког самоуправљања, и усвајања несврстане спољне политике, у кредибилној политичкој литератури углавном није сврставан у тоталитаризам. То Ви треба да знате а у наставку ћу Вам рећи и ауторе таквих публикација. Дакле, за политичку науку никада није било спорно да се ради о једнопартијском систему неразвијене демократије, али су стварање економског модела тржишног социјализма, потпуна слобода путовања и рада у иностранству, одбојан став према совјетском комунизму, отвореност за западне културне и цивилизацијске утицаје и нарочито спољно-политичка оријентација земље, учинили да је Титова Југославија посматрана прије као ауторитарни него тоталитарни систем“ – рекао је Премијер.

Говорећи о поменутој Резолуцији Парламентарне Скупштине Савјета Европе предсједник Владе је рекао да је Резолуција којом су оштро осуђени злочини тоталитарних комунистичких режима и масовна кршења људских права донијета тако да није гласало више од половине посланика.

„Од 317 посланика, за резолуцију је гласало 99, против су била 42, док се 12 посланика уздржало од гласања, а 164 посланика, дакле више од половине, нијесу приступила гласању. И да Вас подсјетим, резолуције се никад не ратификују, то ваљда би требало да знате. Важно је имати у виду да је у вријеме усвајања поменуте Резолуције, јануара 2006, Црна Гора и даље била дио државне заједнице са Србијом, па се, самим тим, формално-правно не може сматрати самосталном потписницом Резолуције“ – рекао је премијер Душко Марковић. Додао је да је Црна Гора у вријеме усвајања ове Резолуције била дио заједнице са Србијом, те нема ни формалну обавезу по овом питању.

Предсједник Владе је рекао да је наша земља као независна држава 2. априла 2009. подржала усвајање Декларације о Европском дану сјећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима.

„Наша земља је дио свјетског демократског цивилизацијског корпуса, и држава чланица Уједињених нација, посланиче Медојевићу, која доказано подржава темељна људска и грађанска права у складу са Повељом УН. Такође, у приступном процесу Европској унији, Црна Гора прихвата сва темељна документа ЕУ и ставове њених релевантних институција. Поред тога, званична Црна Гора у континуитету осуђује злочине тоталитаризма. Дијелимо и суд о научном приступу историји који на европском континенту подиже брану за стварање нових форми тоталитаризма“ – рекао је Премијер.

Предсједник Владе је рекао да на овом питању жели да се дотакне „монополизма и монопола, као суште супротности демократског и слободног друштва“.

„Стварање монопола у свим сферама друштвених односа ограничава слободе и права грађана. Тако су политички или вјерски монополи, односно покушаји њиховог успостављања, заправо антицивилизацијски, ретроградни и антиевропски. А имајући пред собом историјске чињенице и тешку и неправедну судбину Црне Горе, они су за степеницу и гори и опаснији од поменутих. Једноставно, они су – узурпаторски. Нажалост, често смо претходних деценија били у прилици да свједочимо политичкој и идеолошкој реторици која је ишла у прилог ревизији историјских истина, односно у прилог ставовима који су супротни препорукама резолуција на које се позивате. За разлику од политике вашег страначког савеза, државна политика Црне Горе је увијек мотивисана очувањем мултиетничке и мултиконфесионалне толеранције, и помирења. И то у свим његовим облицима и формама, укључујући, наравно, и вјерски. Једном ријечју – осигурањем једнаких права за све њене грађане“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?