Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Континуирано у Социјалном савјету радимо на закону о ПИО и редовно исплаћујемо пензије које су највеће у региону

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је данас на Премијерском сату да је социјални дијалог у нашој земљи један од најбољих у региону и да су просјечне плате и пензије у Црној Гори највеће на Западном Балкану, веће су само у Хрватској и Словенији – чланицама ЕУ.

Одговарајући на питање посланика Рашка Коњевића, постављеног у име Клуба посланика Социјалдемократске партије о томе зашто се „држи у фиоци“ нови закон о ПИО и да ли ће он бити донијет до краја године будући да је Социјални савјет усагласио садржај још средином године, предсједник Владе је рекао да је социјални дијалог у Црној Гори један од најбољих у региону и у Европи и то по мишљењу Европске уније те да је лично недавно учествовао у раду сједнице Социјалног савјета.

„У овом важном тијелу постигнут је висок степен сагласности у вези свих отворених питања. Заједнички смо оцијенили да је наша земља примјер економски и социјално одговорног друштва – не само у окружењу већ и шире – и да дијалог треба даље унапређивати са циљем још снажнијег партнерства међу социјалним партнерима, и најоптималнијих рјешења која истовремено значе бољи живот наших пензионера и наравно наших запослених. Социјални савјет тог дана разматрао је измјене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању. На сједници је било расправе и о конкретним рјешењима. Закључено је да се у наредном периоду дијалог настави а рад интензивира. Та расправа и тај дијалог је био веома одговоран, комплексан и тежак, али као што сам рекао озбиљних и одговорних партнера, да се дође до одрживог рјешења. Толико о вашој констатацији да се 'приједлог закона дрзи у фиоци.' Но, кад се важна и животна питања користе у сврху дневног политичког опортунитета, такав приступ никоме у Црној Гори неће донијети добро – ни пензионерима, ни запосленима, ни пословној заједници“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је рекао да пензиони систем Црне Горе представља важан дио њеног економског, финансијског и социјалног система и да се са изазовом одржања тог система суочавају многе државе.

„Живимо у условима старења становништа, негативних демографских трендова, неповољног односа између броја осигураника и броја корисника права на пензију. Одрживост пензијског система и адекватност пензијских давања су изазови са којима се сусријеће не само Црна Гора, већ и велики број других држава у свијету, без обзира на ниво њиховог друштвено-економског развитка. Видите господине Коњевићу шта се дешава у Француској баш на питању реформи овог законодавства гдје су рјешења ригиднија у односу на она која ми предлажемо. Стога смо поступку Измјена и допуна Закона о пензијском и инвалидском осигурању приступили посвећено, стручно и аналитично, уз учешће социјалних партнера и представника организације пензионера у свим фазама његове израде. На такав начин смо наставили, транспарентно и партнерски, током цијеле двомјесечне јавне расправе. Одржано је више округлих столова, као и низ додатних разговора и састанака са синдикатима на којима је договорен компромис о битним рјешењима, закључно са сједницом Социјалног савјета којој сам присуствовао“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је рекао да се на поменутом закону радило цијеле године и да ће се рад посвећено наставити и у идућој години.

„Одговорност и посвећеност у приступу морају бити испред брзине, јер је доношење овог закона истовремено и рјешавање питања недискриминације, питања укупног положаја и статуса наших пензионера као најстаријих и најзаслужнијих чланова нашег друштва. Предлогом закона о буџету за 2020. годину, који је у скупштинској процедури, нијесу предвиђена средства за имплементацију закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, већ су средства предвиђена код Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, у складу са важећим Законом о пензијском и инвалидском осигурању“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је закључио констатацијом да су просјечна плата и пензија у Црној Гори највише у региону Западног Балкана – веће су само у Хрватској и Словенији које су чланице ЕУ. Премијер је додао да се поред пензија за пензионере издвајају и друга средства.

Služba za odnose s javnošću

„Дакле, нити је најнижа пензија једини параметар пензионерског стандарда, нити је стање онакво како се жели представити. Него је црногорска просјечна пензија већа и од оне у Србији, Босни и Херцеговини, Македонији, Републици Српској, и на Косову. Сваке године издвајају се и значајна финансијска средства за програме подршке пензионерима, и то највише онима са најнижом пензијом. Поред директне помоћи за рјешавање стамбених питања, у 2019. години пензионерима с најнижим примањима обезбијеђено је 300 хиљада еура, док је за субвенционисање одмора и опоравка пензионера опредијељено преко пола милиона еура. За набавку зимнице под повољнијим условима обезбијеђено је преко 300 хиљада еура, а за клубове пензионера само за једну годину, обезбиједи се 50 хиљада еура“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?