Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ГД Вуковић: Инвестиције представљају главни покретач привреде у претходном периоду

Објављено: 20.12.2019. 00:49 Аутор: Министарство финансија
Влада је на данашњој сједници усвојила Јесењу анализу макроекономских кретања и структурних реформи за 2019. годину. 

„Црногорску економију у периоду 2017 – 2019 карактерише динамичнији економски раст, у претходне двије године са високим стопама и можемо казати да је у 2019. години остварена стопа раста од 3,1% респектабилна стопа раста имајући у виду резултат у претходном периоду“, саопштила је на конференцији за медије генерална директорица Директората за економску и развојну политику у Министарству финансија, мр Ива Вуковић.

Такође је навела да је БДП по глави становника порастао са 6.908€ у 2017. на процијењених 7.743€ у 2019. и БДП по глави становника према стандарду куповне моћи у Црној Гори порастао са 44% на 47% просјека ЕУ, највиши у региону Западног Балкана док је раст у 2018. највећи у региону Западног Балкана и један од највећих у Европи.

„За 2019. годину процјена је да ће црногорска економија расти по стопи од 3,1%, међутим након усвајања процјене од стране Владе Црне Горе објављени су подаци о већини индикатора за трећи квартал који биљеже изузетно снажне стопе раста. У том смислу имамо да туризам за 10 мјесеци биљежи раст од 19% у доласцима и 10,7% раст ноћења што значи да овако снажна туристичка сезона може указати да ће стопа раста у 2019. Години бити и премашена преко 3,1%.“, изјавила је генерална директорица Вуковић.

Грађевинарство је остварило раст у трећем кварталу од 31% мјерено вриједношћу извршених грађевинских радова. Само ова два индикатора указују да би трећи квартал требао да има снажну стопу раста и најава је да ће Управа за статистику (Монстат) сјутра објавити стопу раста трећег квартала.

„Инвестиције представљају главни покретач привреде у претходном периоду. Реализују се бројни пројекти: аутопут Бар-Бољаре, подморски енергетски кабал, Порто Монтенегро, Портонови и бројни други пројекти у енергетици, туризму, телекомуникацијама, индустрији, саобраћају“, навела је Вуковић и додала да смо имали високо учешће у бруто инвестиција у БДП-у од око 31% и преко 2,1 милијарде € страних директних инвестиција уложено је за скоро три године.
Црногорска економија ради на побољшању туристичке дестинације уз континуирано унапрјеђење смјештајних капацитета.

У 2019. отворено 46 нових хотела, чиме је понуда повећана за 11%. Значајно већи број туриста у предсезони и постсезони и приходи (ино туристи) за девет мјесеци су већи за 9,3%.

Изразито снажни су били и токови на тржишту рада. Параметри тржишта рада ће према процјени бити бољи од рекордне 2018.

Генерална директорица Вуковић је рекла да су динамична економска активност и добре развојне политике опредијелиле кретања на тржишту рада, уз подсјећање да је повећана минимална зарада и да су смањени доприноси за здравство на терет послодавца.

„У фокусу је наставак спровођења мјера фискалне консолидације усмјерених на смањење буџетског дефицита и стварање услова за постепено опадање јавног дуга“, истакла је она.

Приходи буџета за 9 мјесеци 2019. већи 5,1% у односу на прошлогодишње остварење док је за 9 мјесеци остварен суфицит јавних финансија од 3 мил.€ или 0,1% БДП-а.

Одрживи развој остаје у фокусу развојне и економске политике уз рационално и адекватно коришћење природних ресурса, развијају се енергетика, пољопривреда и туризам.

 „Развија се цјелогодишњи туристички производ уз унапрјеђење физичке инфраструктуре као предуслов за бржи економски раст и развој“, навела је Вуковић.

Улагање значајних средстава у изградњу и реконструкцију саобраћајне инфраструктуре и за аутопут је укупно исплаћено 655,6 мил.€

Завршетком пројекта изградње подморског електроенергетског кабла Црна Гора је постала једно од најзначајнијих енергетских чворишта Европе.

„Стабилан и предвидљив правни и регулаторни оквир подстиче инвестиције у сектору електронских комуникација и рађено је пуно и на отклањању препрека конкуирентности кроз реализацију структурних реформи у циљу јачања конкурентности“, истакла је генерална директорица Вуковић.


ПР Служба 
Министарства финансија


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?