Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 149. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на јуче одржаној 149. сједници, којом је у првом дијелу предсједавао потпредсједник за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, а у другим дијелу предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог закона о војно-обавјештајним и безбједносним пословима. Овим законом се уређују надлежности, овлашћења, статусна питања и начин надзора и контрола рада Обавјештајно-безбједносног директората Министарства одбране.

Утврђен је Предлог закона о Фонду рада с Извјештајем са јавне расправе, којим се прецизније уређују ограни управљања и њихова дјелатност, те на институционални начин обезбјеђује право на исплату потраживања запослених по основу радног односа код послодавца над којим је покренут стечејни поступак, ако потраживања у потпуности или дјелимично нијесу измирена из стечајне масе у складу са Законом о стечају.

Влада је утврдила и Предлог закона о коришћењу физичке инфраструктуре за постављање електронских комуникационих мрежа великих брзина с Извјештајем са јавне расправе. Предложеним законским рјешењима се прописује начин коришћења наведене инфраструктуре, њено заједничко коришћење и координирана изградња, ради смањења трошкова, као и обавезе у дијелу прикупљања и објављивања података о приступу, заједничком коришћењу и координираној изградњи физичке инфраструктуре. Циљ доношења закона је смањење трошкова, као и олакшавање и подстицање изградње електронских комуникационих мрежа великих брзина за потенцијалне инвеститоре.

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама. Како је у расправи наведено, новим одредбама је предвиђено увођење новог информационог система за електронску размјену података чиме ће се омогућити програмско повезивање софтвера за размјену података у дигиталном облику и међусобна повезаност и интероперабилност са другим царинским и са будућим апликацијама и допринијети јачању наплате акцизне дажбине. Коригована је и висина акцизе за етил алкохол, газирана пића са додатком шећера и течности за пуњење електронских цигарета. Допунама се предлаже и увођење малих независних пивара, у циљу стварања повољнијег акцизног третмана за мале произвођаче пива, чиме се подстиче дјелатност производње пива у ткз. „црафт пиварама".

Ради усклађивања са Законом о државној управи и континуираног унапређења регулаторне праксе и стандарда супервизије, Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о осигурању с Извјештајем са јавне расправе.

Утврђен је и Предлог закона о потврђивању Уговора између Црне Горе и Републике Македоније о уређивању међусобних имовинско – правних односа, којим се испуњавају унутрашње процедуре за ступање на снагу Уговора потписаног у Скопљу 21. новембра 2018. године, а тиме и регулисање међусобних имовинско правних односа двију држава.

У циљу усаглашавања са Законом о заштити природе и релевантним директивама из европског законодавства, Влада је утрврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о дивљачи и ловству.

Усвојена је Јесења анализа макроекономских кретања и структурних реформи - 2019. Истакнуто је да документ садржи приказ економских кретања у првих девет мјесеци текуће године, као и преглед структурних политика и реформи остварених са предлозима за њихово унапређење, у складу са кретањима и потенцијалним изазовима из домаћег и међународног окружења.

Влада је усвојила И Прилог Извјештају Европске комисије о Црној Гори за период 1. јануар – 1. новембар 2019. године, који садржи преглед активности у односу на политичке и економске критеријуме и 33 преговарачка поглавља.

Усвојен је и Двадесет трећи квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период јул – септембар 2019. Овај документ, који се просљеђује члановима Одбора за европске интеграције Скупштине Црне Горе, у циљу редовног и свеобухватног информисања о процесу преговора и размјене мишљења о актуелним темама и изазовима преговарачког процеса, обухвата најважније догађаје из процеса приступања, који се односе на политички дијалог с ЕУ, преговоре о приступању, информисање јавности о процесу приступања, активности Одбора за европске интеграције Скупштине Црне Горе, усклађивање законодавства Црне Горе с правном тековином Европске уније и Инструмент за претприступну подршку – ИПА.

Влада је усвојила Информацију о програмима подршке Европске уније Црној Гори за 2019. годину. Приликом представљања Информације истакнуто је да је током 2019. године настављено са спровођењем преосталих пројеката из Инструмента претприступне подршке 2007-2013 (ИПА И) и на припреми и спровођењу пројеката обухваћених перспективом 2014-2020 (ИПА ИИ). 

Влада је усвојила Информацију о Финансијском споразуму између Европске комисије, Републике Србије и Црне Горе за 2018. годину и Споразуму о партнерству о спровођењу приоритета Техничке подршке у оквиру ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора 2014-2020 и прихватила текст Финансијског споразума. Како је у расправи наглашено, Црна Гора и Србија су у периоду од 2007. до 2013. године имале корист од Програма прекограничне сарадње у оквиру Ипе И у укупном износу од 8,4 милиона еура. Укупни процијењени трошкови за 2018. годину износе 1.411.764еура, при чему је максимални допринос ЕУ одређен на 1.200.000 еура, док суфинансирање пројеката обезбјеђују корисници бесповратних средстава, у износу од најмање 15 одсто укупних прихватљивих трошкова на нивоу пројекта. Укупан буџет Пројекта техничке подршке, који траје до 30. априла 2022. године, износи 360.000 еура за обје земље, што представља допринос ЕУ.

Усвојена је Информација о Плану давања концесија за валоризацију културних добара за 2020. годину с Предлогом плана и Извјештајем са јавне расправе. Планом је предвиђено давање концесија за: тврђаву Бесац, тврђаву Горажда и задужбину Љубатовића, као облика подстицаја приватних инвестиција у обављању дјелатности од јавног интереса, а ради обезбјеђивања заштите и очувања културног добра и оптималне туристичке валоризације изузетно вриједних природних ресурса и културног насљеђа. Главни циљ давања концесија је обезбјеђење адекватног третмана непокретних културних добара, који подразумијева спровођење мјера на заштити и унапређењу стања, функционисање и управљање на одрживој основи, али и обезбјеђивање екстерних извора финансирања за заштиту културне баштине. Осим тога, на овај начин се побољшава туристичка привреда и изграђује мрежа туристичких дестинација, ван уобичајених рута на приморју.

Влада је усвојила Информацију о реализацији и ефектима политика у области предузетништва и бисниса за период 1. јул – 31. децембар 2019. године. Током 2019. године по основу различитих програма пласирано је укупно 219.996.685 милиона еура директне подршке предузетништву и бизнису, што је омогућило да се сачува или отвори укупно 10.074 радних мјеста, са створеним предусловима за њихово додатно креирање. Када је ријеч о структури одоборених средстава, присутна је снажна концентрација код једне институције - Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе А.Д. који учествује са 98,71 одсто у укупно одобреним средствима за 2019. годину. У односу на остале програме, значајније учешће у укупној финансијској подршци има и Министарство пољопривреде и руралног развоја са 1.664.950,82 милиона еура.

Донијет је Годишњи план рада Инвестицоно-развојног фонда Црне Горе А.Д. за пословну 2020. годину и Финансијски план Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе А.Д. за 2020. годину. Како је у расправи наведено ИРФ је од оснивања 2010. године до краја новембра 2019. године пласирао преко 1 милијарду еура. У периоду од 2017. - 2018. је одобрено 385 милиона еура, док је до краја новембра 2019. године пласирано близу 220 милиона еура. Истакнуто је да је готово извјесно да ће се до краја 2019. године пласирати преко 230 милиона еура, што значи да ће укупни пласмани за период 2017. – 2019. године бити преко 600 милиона еура. У складу са досадашњом праксом, ИРФ ће и у наредном периоду имати проактиван приступ у циљу креирања нових радних мјеста, равномјерног регионалног развоја и унапређења животног стандарда. У том смислу, ИРФ је за наредну годину планирао значајна финансијска средства за пружање подршке предузетницима, при чему је план је да се пласира најмање 200 милиона еура.

Усвојена је и Информација о активностима на реализацији пројекта аутопута Бар – Бољаре, која садржи преглед активности које се односе на степен готовости по фазама радова - отворена траса, тунели и мостови. У Информацији је, поред осталог, наведено да укупан проценат изведених радова на изградњи приоритетне дионице аутопута Смоковац - Матешево у овом тренутку износи око 85 одсто.

Влада је усвојила Информацију о заједничкој реализацији пројекта изградње булевара и цјевовода регионалног водоводног система на дионици Јаз – Аеродром Тиват. Реализација овог пројекта ће побољшати путну инфраструктуру између Аеродрома „Тиват“ и главних туристичких дестинација у земљи. Планирана вриједност пројекта износи 25 милиона еура за који су финансијска средства обезбијеђена од стране Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), док је израда Главног пројекта у завршној фази. У дискусији је наведено да се као приоритет намеће хитно иницирање активности на изградњи планираног другог цјевовода од Будве до Тивта у дужини од око 16 км, којим ће се подићи тренутни капацитет регионалног водоводног система. Закључено је да удруживањем два значајна државна субјекта у заједничкој имплементацији развојних планова са ЕБРД, Управа за саобраћај Црне Горе и Јавно предузеће „Регионални водовод Црногорско приморје“ ће обезбиједити симултану реализацију пројекта у циљу постизања већег квалитета изведених радова, скраћења рокова изградње ова два инфраструктурна пројекта од националног значаја и обезбиједити уштеду која се процјењује на износ од најмање 3 милиона еура.

Усвојена је Информација о захтјеву Енергеан Моннтенегро Лимитед, Кипар, за продужење првог Периода истраживања из Уговора о концесији за производњу угљоводоника у подморју Црне Горе за блокове 4219-26 и 4218-30. Уговором о концесији је прописано да Фаза истраживања траје седам година, са два Периода истраживања од три и четири године. Имајући у виду да је концесионару потребно додатно вријеме за допунска истраживања и да је извршио све обавезе из радног програма, одобрено је продужење првог Периода истраживања за период од годину дана.

Влада је усвојила Информацију о закључењу Уговора о гаранцији за кредитни аранжман између ЈП „Регионални водовод Црногорско приморје“ и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), за реализацију Пројекта проширење регионалног система за водоснадбијевање. Пројекат проширења регионалног система за водоснабдијевање обухвата три компоненте: изградња цјевовода за прикључење општине Херцег Нови на регионални водоводни систем; изградња ИИ фазе регионалног водоводног система постављањем новог цјевовода од Будве до Тивта, чиме ће се повећати капацитет система којим се вода испоручује општинама Котор, Тиват и Херцег Нови и изградња водоводне и канализационе инфраструктуре у насељима Добре воде и Велики пијесак, у општини Бар. Вриједност кредитног аранжмана за реализацију Пројекта је 24 милиона еура, а реализоваће се кроз двије транше, које ће износити до 12 милиона еура. Законом о буџету за 2019. годину предвиђено је издавање државне гаранције за наведени кредитни аранжман, у износу од 12 милиона еура, колико износи Транша 1 Пројекта.

Усвојена је и Информација о реализацији закључака Владе Црне Горе, број: 07-6105, са сједнице од 24. октобра 2019. године. У складу са Планом приватизације, Влада је овим закључком задужила Министарство финансија да спроведе поступак продаје бивше војне касарне „Радоје Дакић“ Жабљак. Као један од квалификационих услова за учешће на тендеру предвиђено је достављање од стране понуђача Писма о намјерама потписаног са реномираном компанијом која у свом власништву или сувласништву и под управљањем има најмање 2 хотела и/или ризорта, категорије минимум 4 звјездице. Предвиђен је и минимум инвестиционих улагања у износу од 12 милиона еура за 5 година. За куповину бивше војне касарне исказала је интересовање компанија „Флy Монтенегро Травел“, ради изградње хотела, од стране инвеститора УТОУР Хонк Конг.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?