Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић отворио сајам локалних производа: Побједа вриједних произвођача још једна у низу побједа у спортској дворани у Никшићу

Објављено: 20.12.2019. 22:20 Аутор: МПРР
MPRR MPRR
У Никшићу је данас почео ВИ “Новогодишњи сајам локалних производа” који је ове године окупио рекордних више од 250 излагача традиционалних црногорских производа, али и сувенира и рукотворина. 

Велико интересовање црногорских произвођача, посјетилаца и раст укупног квалитета сајма који је ове године одржан у сарадњи са партнерима на пројекту „Домаћи укуси“ - Добро.Боље.Домаће условио је да се манифестација премјести у велику дворану Спортског центра у Никшићу.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, отварајући сајам, оцијенио је да тиме ова манифестација направила значајан и симболичан искорак. 

„Преселили смо се из уских ходника Спортског центра у ову пространу дворану. Дворану која је била препозната и која ће остати симбол многих важних побједа које су се дешавале на овом паркету. Побједа које су наше репрезентације, и у кошарци и у рукомету, водиле на престижна свјетска такмичења. Побједе које су на овом паркету остваривали и локални спортски клубови, једнако у кошарци, рукомету, одбојци и препознатљивим за Никшић борилачким вјештинама“, казао је Симовић.

Дворана из које се кретало у све велике побједе Црне Горе

Он је казао да то асоцира и на многе друге важне побједе којим се кретало управо из ове дворане, у све велике побједе Црне Горе.

„Побједе које су Црну Гору водиле путем напретка, побједе које су Црној Гори давале сигурност, стабилност, напредак на њеном демократском и економском развоју, које су чувале сигурност, стабилност, мир и безбједност Црне Горе коју смо сачували као препознатљиву адресу мултивјерског и мултиетничког склада. Црне Горе са јасном исказаном толеранцијом, Црне Горе која у наредном периоду жели и хоће да остане таква. Да буде интегрисана, сама са собом, да направи што више мостова унутар Црне Горе, да направи што више мостова са регионом и настави са својим снажним интеграционим искорацима“, поручио је Симовић.

MPRRСимбол нових искорака у пољопривреди

Према ријечима Симовића, овогодишњи сајам је и потврда својеврсне побједе самих пољопривредних произвођача и предузетника. „Ви који се научили да побјеђујете на бази сопственог рада и зато сте увијек имали повјерења у односу на оне који раде. Због тога сам сигуран да ћемо у наредном периоду наставити заједно да побјеђујемо“, поручио је потпредсједник Владе.
Симовић је додао да је ова манифестација симбол и нових искорака који се постижу у сектору пољопривреде. „Иако имамо доста тога још заједно да урадимо, ти искораци су видљиви, како кроз обим пољопривредне производње, тако и кроз кваитет производа и освајање нових стандарда“, казао је Симовић.

Он је посебно нагласио важним евидентан однос наше пољопривредне производње према традицији, што потврђују излагачи на сајму који су, како је казао, најбољи чувари традиције црногорске производње хране и симбол препознатљивог гостопримства Црне Горе. „Због тога је много важно да чувамо све те традиционалне вриједности, а истовремено да освајамо и усвајамо нове стандарде који нас воде путевима које захтјева наша еворопска интерграција. 

Новогодишњи сајам већ шесту годину за редом организују Општина Никшић, Министарство пољопривреде и руралног развоја, ИТЦ Технополис, НВО Мрежа за рурални развој и Туристичка организација Никшић. Ове године организована је у партнерству са носиоцима пројекта Домаћи укуси – Министарство одрживог развоја и туризма, Национална туристичка организација Црне Горе, Привредна комора Црне Горе и Инвестиционо развојни фонд. Партнери су у оквиру сајма организовали сусрет произвођача и туристичких посленика у циљу њиховог бољег повезивања и веће заступљености домаћих производа у туситичкој понуди.

Сајам као бренд Никшића

Предсједник Општине Никшић Веселин Грбовић  истакао је задовољство што је сајам од прве године када су позивали произвођаче нудећи им прилику да се представе прерастао у масовну пољопривредно – туристичку манифестацију на којој се тражи мјесто више, а због чега је и измјештен у спортску дворану.
“Све то потврђује да је сајам успио остварити циљеве. Постао је један од никшићких брендова а успјели смо да афирмишемо и оснажимо пољопривредну производњу. Да смо на добром путу показује огромно интересовање и то што су излагачи препознали значај сајма такошто се мјесецима припремају да би посјетиоцима понудили своје најбоље производе”, казао је Грбовић.

Прилика за повезивање произвођача и туристичких посленика

Обраћајући се на отварању сајма, предсједник Привредне коморе Властимир Голубовић казао је да је Сајам прилика да се у оквиру пројекта "Домаћи укуси" организује традиционални сусрет произвођача са хотелијерима, како би се допринијело повећању заступљености домаће хране у туристичкој индустрији. 

Он сматра да ће се посјетиоци сајма још једном увјерити да појам "домаће" заиста представља суперлатив када се говори о квалитету хране. “На произвођачима и туристичким посленицима је да, синергијским дјеловањем, уз подршку Владе и Привредне коморе, страним гостима којих је сваке године све више, приближе овај изузетно значајан сегмент наше понуде”, казао је Голубовић.
Упркос доказаном квалитету, он је оцијенио да домаћи производи и даље нијесу довољно заступљени у локалној туристичкој понуди, па је одржавање оваквих догађаја добар пут да ојачамо сарадњу произвођача и туристичке привреде.  

“Нужно је да се у сваком од нас пробуди здрави економски патриотизам оличен у свијести да купујемо, кад год и гдје је то могуће, квалитетне и цјеновно конкурентне домаће производе. Тиме директно доприносимо бољим економским резултатима земље, чувамо наша радна мјеста, обезбјеђујемо више новца за плате, пензије, образовање и здравство, те креирамо нове перспективе генерацијама које долазе”, оцијенио је Голубовић.

Предсједник Одбора директора ИРФ-а Зоран Вукчевић истакао је да и у наредном период ћемо подржавати развој предзетништва. "Ви сте управо доказ да у Црној Гори постоји потенцијал за валоризацију ресурса са којим Црна Гора располаже,а то је прије свега производња хране и у комбинацији са туризмом све више је присутан тренд у свјетској економији - гастро туризам. Црна Гора свакако може да понуди и тај сегмент”, казао је Вукчевић.

Он је подсјетио да је ове године ИРФ пласирао преко 230 милиона еура кредита и финансијским планом за предстојећу предвидио најмање 200 милиона еура у црногорску привреду, што је, како је казао, веома значајно за укупан економски развој Црне Горе.

Директорица НТО Жељка Радак Кукавичић истакла је да је аутентична гастрономија неодвојив сегмент туристичке понуде и оно по чему се нека земља памти. Она је казала да гастрономска понуда може да буде предност Црне Горе и јединствен и веома важан сегмент туристчке понуде који у себи обједињује природне предности еколошки здраве хране, традицију старих рецептура домаћих јела, кулинарско умијеће и знање. 

“Ми у Црној Гори имамо изражену хедонистичку жицу, а самим тим и подужу листу избора и трудимо се да тај избор изнесемо пред госте промовишући укусе Црне Горе кроз кампању Добро. Боље. Домаће”, казала је Радак Кукавичић.
 
Она је истакла да је данашњи сусрет представника угоститељског сектора и домаћих произвођача у оквиру сајма у Никшићу прилика да се угоститељи упознају са понудом квалитетних домаћих производа, како би подржали њихов бољи пласман у својој понуди.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?