Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са ВИИИ сједнице Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори

Објављено: 02.06.2008. 20:54 Аутор: Насловна страна
Уочи сјутрашњег Црногорског Инвестиционог Форума у Лондону, данас је у Подгорици одржана сједница Савјета за изградњу аутопутева, којом је предсједавао предсједник Савјета и предсједник Владе Мило Ђукановић.

Црногорски Инвстициони Форум, који се одржава под покровитељством Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) има за циљ промоцију пројекта изградње аутопута од Бара до Бољара.
Тај инвестициони скуп, уводним излагањима отвориће предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић и предсједник ЕБРД Жан Лемиер.

Министар саобраћаја поморства и телекомуникација Андрија Ломпар говориће о саобраћајној политици и улози аутопута у развоју Црне Горе. Представници Луј Бержеа Даниел Серафимовски и Давид Јарретт представиће Студију изводљивости за два аутопута у Црној Гори, док ће излагач из консултантске компаније ЕЦОРYС презентовати опције јавно-приватног партнерства, а др Војислав Кандић начин рада Међународне финансијске корпорације на пројекту.

Савјет је разматрао и ажурирану информацију о ангажовању Међународне финансијске корпорације (ИФЦ), са фокусом на припрему предквалификационе фазе за потенцијалне приватне партнере. Након потписаног Уговора за савјетодавне услуге отпочеле су интезивне активности ИФЦ-а на формирању тима и припреми предквалификационе фазе за апликацију потенцијалних приватних партнера на пројекту изградње аутопута од Бара до Бољара, која ће бити објављена 16. јуна т.г.

На Црногорски инвестициони форум, ИФЦ је позвао десет највећих компанија који се баве инфраструктуром. Представници те корпорације ће изложити нацрт пројеката за аутопут.

ИФЦ је ангажовао реномирану адвокатску кућу из Париза - Гиде Лоyретте Ноyелл и екстерног техничког савјетника која ће припремити предквалификациона докумената и модел за рангирање понуда.

Влада Црне Горе формираће Комисију за оцјену понуда из предквалификационе фазе и, уз помоћ те адвокатске куће, евалуирати понуде. У јулу мјесецу формираће кратку листу од 5 предквалификованих приватних партнера.

Одабране компаније/конзорцијуми даље ће се надметати у тендерској фази за закључење уговора за изградњу аутопута од Бара до Бољара.

Данашњој сједници су присуствовали потпредсједник Савјета и потпредсједник Владе Вујица Лазовић, те чланови- министри Игор Лукшић, Андрија Ломпар, директор Дирекције за саобраћај Веселин Грбовић, директор Монтепута Ратко Ивановић и секретар Ангелина Живковић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?