Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Намјера Владе је да у грађанској Црној Гори гарантује једнака права и једнако важење закона за све

Објављено: 24.12.2019. 17:06 Аутор: Министарство за људска и мањинска права
Предлагањем закона о слободи вјероисповијести, Влада испуњава своју уставну и програмску обавезу да обезбиједи једнака права и слободе свих вјерских заједница и вјерника у Црној Гори, али и оних црногорских грађана који нијесу вјерници, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин у оводном излагању на сједници Законодавног одбора Скупштине Црне Горе.

„У Црној Гори, као и свуда гдје има владавине права, власништво над имовином се може утврдити једино доказима о власништву, правни субјективитет се може стећи само регистрацијом код државног органа, а јавна културна добра се могу користи само у складу са законом,“ нагласио је потпредсједник.

Оцијенио је да би био неуставан сваки онај закон који би било којој вјерској заједници омогућио да ужива права која нико други у Црној Гори нема,“ навео је потпредсједник.

„Влада нема друге намјере до испуњења своје уставне обавезе да овим законом, у грађанској Црној Гори, гарантује свима једнака права и једнако важење закона за све вјерске заједнице, за вјернике свих вјероисповијести, али и за оне грађане који нијесу вјерници,“ подвукао је потпредсједник Пажин

Потпредсједник је оцијенио да ће свако ко је прочитао Предлог закона видјети да у њему не постоји ниједна одредба која било коју вјерску заједницу ставља у подређен положај, већ све одредбе закона једнако важе за све.

„Такође, овај Предлог закона не прописује ад хоц правна правила која посебно важе за вјерске заједнице, већ на равноправан начин уводи у наш правни поредак све вјерске заједнице. Тако се већ утврђена правна правила која важе за друга правна лица односе на регистрацију и евиденцију вјерских заједница које желе да им држава призна својство правног лица,“ нагласио је.

На исти начин, објасио је потпредсједник, било који имовински спор државе са вјерском заједницом рјешава се примјеном истих правних правила и процедура која важе за све друге имовинске спорове у Црној Гори.

„У случају било ког имовинског спора свака вјерска заједница имаће могућност да искористи чак шест нивоа правне заштите, укључујући и заштиту пред домаћим судовима и Европским судом за људска права, прије финалне одлуке о власништву над спорном имовином. Овим је свакој вјерској заједници, на истовјетан начин као и свим другима у Црној Гори, гарантовано право на једнаку заштиту слобода и права у законом прописаном поступку,“ подсјетио је.

Осим тога, навео је потпредсједник, држава има уставну и законску обавезу да штити културне вриједности, оцјењујући да вјерски објекти представљају веома значајан дио културног идентитета Црне Горе, који је држава по Уставу дужна да штити.

Потпредсједник је саопштио да му је драго да је јучерашња расправа на Одбору за људска права ипак показала да у Црној Гори постоји довољно политичке зрелости да и о оним политичким питањима и ставовима у којима се веома разликујемо можемо водити достојанствен дијалог, уз међусобно уважавање.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмКедС3Р

YОУТУБЕ:
хттпс://yоуту.бе/Л1С7пy5АЗЈw
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?