Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана сједница Колегијума за европске интеграције Владе Црне Горе

Објављено: 05.06.2008. 19:53 Аутор: Насловна страна
Колегијум за европске интеграције Владе Црне Горе, на данас одржаној сједници којом је предсједавао премијер Мило Ђукановић, разматрао је Предлог Националног програма за интеграцију Црне Горе у ЕУ, за период 2008-2012 година.

Констатовано је да је, послије једногодишњег, систематског и добро координираног тимског рада, у коме је било ангажовано око 400 владиних службеника, представника Скупштине, локалних и међународних експерата, припремљен квалитетан Национални програм за интеграцију, који представља стратешки важан документ с јасно дефинисаним обавезама у процесу придруживања Европској унији.

Усвајањем НПИ, Црна Гора реализује обавезу преузету потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању и ступањем на снагу Привременог споразума.

Сложени процес имплементације обавеза Црне Горе спроводиће се на бази НПИ, који ће бити и мониторинг механизам спровођења преузетих обавеза по Споразуму, односно способности Црне Горе да кроз процес динамичних демократских и економских реформи испуни све критеријуме придруживања, који се односе на политичке и економске критеријуме и способност преузимања европских стандарда у свим секторима.

Поред испуњавања критеријума придруживања, НПИ обухвата и укупан преглед реформе државне управе и активности у области јачања правосудног система, што подразумијева процјену раста укупних административних капацитета институција и броја укључених службеника у процес европских интеграција.

НПИ обухвата и преглед активности у области креирања тзв. Националног акија - законодавства ускладјеног са европским, као и оквирну финансијску процјену за спроводјење самог НПИ.

Колегијум за европске интеграције подржао је предлог Националног програма за интеграцију и препоручио Влади да усвои финални текст документа.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?