Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У 2019. години прерада млијека на газдинствима подржана са 1,8 милиона еура

Објављено: 29.12.2019. 17:14 Аутор: МПРР
Министарство пољопривреде и руралног развоја, у складу са Агробуџетом дефинисаним роковима, исплатило је произвођачима млијека премију за млијеко прерађено на газдинствима, по основу мјере 1.1.3. Прерада млијека на газдинству. Укупан износ исплаћене подршке у 2019. години је 1.778.984€.

За премију у 2019. години пријавило се укупно 1.537 пољопривредних газдинстава. Ова газдинства пријавила су производњу од 31,2 милиона литара млијека, од којег је произведено 3.727 тона сира и 12 тона кајмака. Према достављеним доказима о пласману производа, на тржиште је пласирано преко 90% произведених млијечних производа.

Преко 80% износа подршке, скоро 1.5 милиона еура, исплаћено је за 1.322 пољопривредна газдинства из општина са сјевера Црне Горе. 

Подршка преради млијека на газдинству реализује се од 2017. године. Циљ мјере за подршку преради млијека на газдинству је подизање конкурентности домаћих традиционалних млијечних производа, увођење стандарда безбједности хране на газдинствима на којима се врши прерада примарних производа и укрупњивање пољопривредних газдинстава за производњу млијека.

Послије три године реализације мјере може се закључити да су ефекти ове мјере вишеструки: 

Број корисника подршке повећан је са 278 током 2017. године на 1.537. за 2019. годину; 
Регистровано је преко 1.900 газдинстава која прерађују млијеко на сопственом газдинству. 
Реализацијом ове мјере у систем подршке уведено је преко 31 милион литара млијека. Заједно са млијеком откупљеним од стране мљекара и сирара у систему откупа, у систему подршке укључено је 60 милиона литара млијека.
Газдинствима на којима се производе сир и кајмак омогућено је да њихов производ буде цјеновно и квалитетом конкурентнији. Према достављеним доказима о пласману производа на тржиште закључује се да је на тржиште пласирано преко 90% млијечних производа произведених на газдинствима. 


ПР служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?