Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Дијалог државних институција и цивилног сектора

Објављено: 30.12.2019. 15:22 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Округли сто са невладиним организацијама са сјевера Црне Горе на тему заштите животне средине, одржан је у Мојковцу у организацији Министарства одрживог развоја и туризма.

Поздравну ријеч на округлом столу имали су потпредсједник општине Мојковац Славенко Блажевић, генерална директорица Директората за животну средину у Министарству одрживог развоја и туризма Ивана Војиновић, директор Агенције за заштиту природе и животне средине Никола Меденица и директор ЈП "Национални паркови Црне Горе" Елвир Клица.

У уводној ријечи, потпредсједник општине Мојковац Блажевић указао је на комплексност питања која се односе на Преговарачко поглавље 27. и изразио спремност за пружање подршке у испуњавању обавеза у питањима заштите животне средине.

Генерална директорица Војиновић истакла је значај партнерског односа између владиног и цивилног сектора, неопходност континуираног дијалога и важност сарадње за сва будућа питања у овој области.

Директор Агенције Меденица указао је на новости у оквиру ширења Аархус мреже, као и важност учешћа невладиног сектора у процесу доношења одлука у питањима животне средине.

Директор ЈПНП Клица информисао је присутне о активностима дјеловања ЈПНП и изразио спремност за наставак сарадње са НВО сектором.

Војиновић је закључила да је састанак са представницима невладиних организација са сјевера оцијењен као конструктиван, гдје цивилни сектор представља партнере у питањима заштите животне средине, осврћући се на обимност и захтјевност Преговарачког поглавља 27., интензивирање сарадње кроз мреже Архус центара, као и наставак дијалога на сличне и остале теме у 2020. години.

Округлом столу, који је представљао прилику да се заједнички и из различитих аспеката, продискутује о кључним питањима у области животне средине у Црној Гори, присуствовали су представници Министарства одрживог развоја и туризма, Агенције за заштиту природе и животне средине, Јавног предузећа Национални паркови Црне Горе и невладине организације „Брезница“ из Пљеваља, „Сјеверна земља“ из Берана и „Натура“ из Колашина.

Теме у фокусу Округлог стола биле су: одрживо газдовање заштићеним подручјима, одрживо газдовање шумама, утицај малих хидроелектрана на животну средину, управљање отпадом на сјеверу и загађењу ријеке Лим – утицај отпадних вода и експлоатацији шљунка, загађење сегмената животне средине (ваздух, вода и земљишта), еколошка реконструкција ТЕ у Пљевљима и топлификација, као и питања која се односе на управљање националним парковима и питање нелегалне градње у подручјима која имају одређени степен заштите.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?