Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуновић: "Стварамо амбијент за привреду и привредне активности"

Објављено: 30.12.2019. 22:51 Аутор: Министарство финансија
"Стварамо амбијент за привреду и привредне активности", саопштио је министар финансија Дарко Радуновић на традиционалном састанку премијера и чланова Владе Црне Горе са привредницима одржаном у Привредној комори Црне Горе и напоменуо да су у последњем кварталу 2019. године усвојени Закон о јавним набавкама, Закон о јавно приватном партнерству и Закон о концесијама.

"Присутна је чињеница да имамо високо оптерећење на рад, 41% код нас, а 36,5% у државама Европске Уније. У овој години смо смањили за 2 п.п. на терет послодавца за здравствено осигурање, од Нове године кризни порез це ићи – 2 и повећали смо минималну цијену и мишљења сам да је то доста добар тренд и о томе ћемо водити рачуна", изјавио је министар Радуновић и нагласио да је ово смањење имало малог ефекта на повећање просјечне зараде у Црној Гори и није дало одраза код послодаваца.

Када је у питању систем електронске фискализације навео је да нисмо успјели на вријеме да завршимо тендер заједно са Свјетском банком и самим тиме одложена је примјена за годину дана и истакао систем као добар алат у борби против сиве економије, а наредна година ће послужити као добар тестни период и могуцност да се изабере добар понудјач.

Такодје, нагласио је сљедеће: "Створили смо фискалну стабилност и контролисемо два највазнија макроекономска индикатора – дефицит и јавни дуг, али морамо водити рачуна о сваком приходу који иде у буџет, под мјерама смо фискалне консолидације и морамо то имати на уму.

"Морамо бити врло опрезни приликом промјена начина и модела оптерећења на рад", закључио је министар финансија Радуновић.


ПР Служба
Министарства финансија
   

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?