Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Остајемо отворени за предлоге и захтјеве привреде

Објављено: 30.12.2019. 23:23 Аутор: м
Министарка економије Драгица Секулић данас је на састанку привредника са премијером и министрима у Привредној комори казала да Министарство економије у наредној години на располагању има око 2 милиона еура које ће уложити за 10 програма за унапредјење конкурентности привреде од којих је 6 финансијских а 4 нефинансијске природе.

Она је рекла да је у 2019.години преко 300 предузећа искористило различите програме подршке које пружа Министарство економије.

„ Око 160 предузећа је искористило помоћ кроз програме финсијске подршке и субвенционирања а нефинансијске програме око 140 предузећа (израда бизнис планова, припреме апликација за кредите...)“.

Она је казала да Министарство економије планира да укључи још два програма у 2020.години а то су: Дигитална трансформација економије и Интернационализација производње и производа који се могу извозити а производе се у Црној Гори.

„У наредној години планирамо да припремимо нови програм подршке који ће се презентовати привреди“, подсјетила је Секулић.

Министарка је рекла да је Министарство економије у претходној години у сарадњи са ПКЦГ радило на сету закона: Закон о привредним друштвима, Закон о концесијама, Закон о прватно јавном партнерству.Закон који можда треба дорадити је Закон о сродним и ауторским правима који је ускупштинској процедури.

„Када говоримо о Правилнику о листи производа, начину истицања и врсти објеката у којима се истучу обавјештења о роби на Брајевом писму, Министарство економије ће у најскорије вријеме преиспитати примјену Правилника и формирати радну групу у којој ће бити представници свих заинтересованих страна а у циљу израде Правилника којим ће се створити услови за његову ефикасну примјену у пракси“, навела се она.

Секулић је казала и да се Закон о унутрашњој трговини примјењује се тек 9 недјеља и није било довољно времена да се сагледају ефектии те да ћемо у наредном периоду радити на томе да нађемо мјеру како за привреду тако и за раднике.

„ Оно што никако не смијемо заборавити јесте податак да смо у току претходне године са ЦГЕС-ом и ЦЕДИС-ом радили на јачању електроенергетске мреже. Кроз ЦЕДИС је предвиђено око 90 милиона еура улагања у електроенергетску мрежу а све са циљем да наша привреда добије сигурно, поуздано и квалитетно напајање електричном енергијом. Припремљен је нацрт измјена и допуна Закона о енергетици који ће законодавно дати један поједностављен принцип прикључења на мрежу како би привреда била у могуцности да јефтино и брзо дођ до прикључка на електроенергетску мрежу. Очекујем усвајања на сједници Владе одмах након празника“ , поменула је Секулић.

„Остајемо отворени за захтјеве привреде са сваким понаособ као и са колегама који вас представљају кроз разне комисије и радне групе“, закључила је она.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?