Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана сједница Савјета за Партнерство за мир

Објављено: 12.06.2008. 23:42 Аутор: Насловна страна
У оквиру припреме Црне Горе за отпочињање Интензивираног дијалога са НАТО, у који је позвана на Самиту НАТО у Букурешту априла ове године, данас је одржана сједница Савјета за Партнерство за мир, којом је предсједавао предсједник Владе Мило Ђукановић

Савјет је, на предлог Комисије за интерресорне активности Црне Горе у Партнерству за мир, усвојио нацрт Иницијалног документа за дискусију Црне Горе са НАТО у оквиру Интензивираног дијалога. Савјет је такође одредио представнике Комисије који ће 24. јуна у Бриселу учествовати на састанку Високог политичког комитета НАТО којим ће отпочети Интензивирани дијалог и на којем ће бити представљен Иницијални документ за дискусију. Делегацију Црне Горе предводиће помоћници министра иностраних послова и министра одбране, копредсједавајући у Комисији, у чијем саставу су и представници Министарства правде, Министарства за економски развој, Секретаријата за интеграције, Управе полиције и Агенције за антикорупцију. У оквиру овог састанка, у складу са Иницијалним документом, разговараће се о политичким питањима везаним за односе Црне Горе и НАТО, процесу европске и евроатлантске интеграције Црне Горе, политичком оквиру у Црној Гори, спољној и безбједносној политици Црне Горе, очекивањима Црне Горе у даљем процесу интеграције у Алијансу и другим питањима од заједничког интереса.

Предсједник Савјета Мило Ђукановић је оцијенио да су активности на имплементацији Интензивираног дијалога, као и текућих програма у оквиру ПзМ- ИПП (Индивидуалног партнерског програма), ПАРП (Процеса планирања и ревизије) и ИПАП (Индивидуалног партнерског акционог плана) од приоритетног значаја, јер је то предуслов за испуњавање кретеријума за стицање статуса кандидата за чланство у НАТО- уласком у Акциони план за чланство (МАП). Сљедећи Самит НАТО одржаће се на прољеће идуће године.

Министар иностраних послова Милан Роћен, у својству копредсједавајућег, информисао је Савјет о предстојећим активностима у наредном периоду оквиру Интензивираног дијалога, током којег ће Црна Гора водити разговоре са НАТО војно-одбрамбеним питањима, економским и правним питања, као и питањима везаним за безбједност информација. Министар Роћен је такође информисао Савјет да ће нацрт ИПАП Црне Горе и НАТО бити у најскорије вријеме прослијеђен Влади на усвајање. Након тога, овај документ ће бити усвојен од стране Сјевероатлантског савјета НАТО и биће први заједнички документ Црне Горе и НАТО.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?