Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са Сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 13.06.2008. 01:02 Аутор: Насловна страна
Влада Црне Горе, на данашњој сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, утврдила је иновирани Предлог закона о својинско-правним односима, чији текст је дорађен након јавне расправе коју је иницирала Скупштина. Овим важним системским законом се цјеловито уређује право својине и друга стварна права, у складу са највишим европским и међународним стандардима. Потпуно нормативно регулисање својинско-правних односа неопходно је за реализацију корјенитих промјена у економском и правном систему Црне Горе, као и за брже остваривање уставне концепције приватне својине и слободе предузетништва. Сложени институти, који су раније били у подијељеној законодавној надлежности, овим Предлогом су обједињени, што омогућава већу усклађеност и систематичност законског текста и олакшава цјеловитост увида у предмет регулисања.

У оквиру поступка хармонизације домаћег законодавства са стандардима Свјетске трговинске организације, Влада је утврдила Предлог закона о ознакама географског поријекла. Доношењем овог закона биће испуњена још једна обавеза у процесу приступања Црне Горе Свјетској трговинској организацији, констатовано је на сједници.

Влада је утврдила и Предлог закона о потврђивању Европске повеље о локалној самоуправи. Повеља полази од принципа да су локалне власти једна од главних основа сваког демократског система, те да се право грађана да обављају јавне послове, као један од главних демократских принципа заједничких свим државама чланицама Савјета Европе, најнепосредније може остварити на локалном нивоу, примјеном модела децентрализације власти.

Полазећи од суштинског значаја културе за афирмацију Црне Горе и очување њене традиције и државног идентитета, Влада је утврдила Нацрт закона о култури. Имајући у виду комплексност културе и особености њених разнородних и разноврсних садржаја, Законом се успоставља конструкција нормативног система у овој области, који ће се дефинитивно изградити кроз више посебних законских пројеката. У циљу цјеловитог остваривања специфичне улоге и мисије културе у друштвеном животу, Законом се дефинише концепт нормативног уређења ове област, утврђује институционални оквир обављања послова и дјелатности културе, одређује статус и положај њених креативних чинилаца, успостављају подстицајне мјере и обезбјеђују извори неопходних средстава за свестрани културни развој.

Поред осталог, Влада је данас донијела и више одлука о додјели концесија по комбинованом ДБОТ аранжману за истраживање водотока и изградњу малих хидроелектрана у Црној Гори, као и Одлуку о туристичкој валоризацији локалитета у државном власништву на полуострву Луштица.

У циљу ублажавања посљедица прошлогодишњих поплава на подручју општина Колашин, Беране, Рожаје, Андријевица и Плав, након извршене процјене, Влада је одлучила да за санацију штета на инфраструктурним објектима издвоји суму од 331.984 еура.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?