Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Засиједало Вијеће за националну безбједност: ЦГ се показала као сигурна и безбједна држава упркос субверзивним активностима из земље и непосредног окружења

Вијеће за националну безбједност на данашњој сједници упознало се са информацијама Управе полиције и других државних органа о активностима које су предузимане ради осигуравања стабилног јавног реда и мира за вријеме новогодишњих и божићних празника, као и о активностима у вези са протестима поводом усвајања Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правног положаја вјерских заједница, а који представља савремени правни оквир за културну и демократску еманципацију црногорског друштва.

Вијеће је констатовало да је за вријеме празника у Црној Гори боравио велики број туриста, те да је више од шездесет хиљада грађана дочекало и прославило Нову годину на отвореном простору, без иједног озбиљнијег инцидента.

Тиме се Црна Гора још једном потврдила као безбједна земља за све њене грађане, односно сигурна и пожељна дестинација за све већи број туриста.

Вијеће је детаљно анализирало и ток окупљања и протестних шетњи у организацији Митрополије црногорско-приморске у свим градовима, у периоду од 26. децембра 2019. до 7. јануара 2020. године, као и околности и ризике који су их пратили, а могли су усложити безбједносне прилике у земљи.

Вијеће оцјењује да су организацију и саме протестне шетње пратиле снажна и негативна политичка, и непримјерена и агресивна медијска кампања уз велики број дезинформација и лажних вијести – са цилљем узнемиравања јавности и грађана, и подстицања нереда и нестабилности.

Носиоци тих активности били су из земље, али и из нашег непосредног окружења – са јасном намјером дезинформисања грађана, а посебно вјерника о наводном сценарију упада у вјерске објекте Српске православне цркве; протјеривању свештеника; и притисцима на српску заједницу у Црној Гори.

Субверзивне активности су ишле и у правцу компромитације државе, њених симбола, носилаца државне власти, као и позивања на коначни обрачун са уставним поретком, правном државом, и органима реда и безбједности – и то свим средствима. Дакле, њихов циљ је био угрожавање виталних уставних и демократских вриједности Црне Горе.

Државни органи и руководство одговорили су законито, и уз исказану трпељивост на један од озбиљнијих атака на нашу стабилност и мир. Систем безбједности, прије свега црногорска полиција, професионално је обезбиједио услове за неометано окупљање вјерника и грађана, али и остваривање права и слобода свих других, уз стабилан јавни ред и мир.

Вијеће констатује и висок степен одговорности највећег броја грађана и учесника протестних окупљања, који нијесу подлегли незапамћеној кампањи и дезинформацијама о угрожености њихових вјерских права и слобода.

Такође је евидентан позитиван приступ Митрополије црногорско-приморске која је својим ставом допринијела мирним окупљањима, одупирући се и одређеним политичким уплитањма из Црне Горе, али и онима ван ње.

Вијеће је закључило да је Црна Гора слободно и демократско друштво у којем се без ограничења могу износити различита мишљења у односу на многа друштвена питања као и политике Владе. Једини услов је да се организују по закону и без угрожавања права других.

Оно што није, нити ће бити дозвољено, јесте спољно мијешање у наше унутрашње прилике, односно у наше суверено право да сами и слободно водимо спољну и унутрашњу политику.

Црној Гори као грађанском и демократском друштву припада искључиво и легитимно право да штити слободе и уређује права свих грађана који у њој живе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?