Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио новоименованог амбасадора Републике Турске у Црној Гори Мехмета Мурата Оуза

Објављено: 18.06.2008. 00:36 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас новоименованог резидентног амбасадора Републике Турске у Црној Гори, Мехмета Мурата Оуза.

Премијер Ђукановић је честитао амбасадору Оузу постављење и пожелио успјешну дипломатску мисију у Црној Гори, која ће несумњиво допринијети даљем унапријеђењу врло добрих односа двију држава. Он је изразио увјерење да ће потписани Споразум о обостраном укидању виза за све врсте пасоша између Црне Горе и Републике Турске позитивно утицати на комуникацију грађана, и унаприједити проток људи, роба и капитала између двије земље. У том правцу, премијер Ђукановић је истакао значај успостављања Амбасаде Турске у Подгорици и Конзулата Црне Горе у Истамбулу. Он је изразио увјерење да ће даље јачање дипломатских веза земаља, укључујући и отварање Амбасаде Црне Горе у Турској, значајно поспјешити међусобну, првенствено економску сарадњу. Предсједник је поновио јасну опредијељеност Владе ка даљем напретку у процесу европских и евроатлантских интеграција, те да ће на том путу Црна Гора бити поуздан партнер свим земљама у региону.

Амбасадор Оуз је изразио задовољство постављењем на мјесто дипломатског представника Турске у Црној Гори. Он је нагласио је да ће током свог мандата настојати да доприноси интезивирању сарадње двије пријатељске државе, које имају значајне заједничке циљеве. Турски амбасадор је оцијенио да Црна Гора пролази кроз изузетно успјешан период у процесу европских интеграција, те да, иако географски мала, после само двије године од обнављања независности, представља позитиван примјер другим државама у очувању стабилности и јачању демократије. Он је посебно истакао велики потенцијал економских односа двије државе, посебно у домену инвестиција, за шта већ постоје успјешни примјери. Амбасадор Оуз се сложио да ће јачање дипломатске инфраструктуре омогућити даље унапријеђење билатералних односа.

Изражено је обострано задовољство чињеницом да добре политичке односе карактерише и значајна фреквенција сусрета на високом државном нивоу, која ће се додатно интезивирати и ојачати у наредном периоду. Саговорници су разматрали и питања од регионалног значаја, прије свега у контексту заједничког настојања ка чланству у Европској унији. Такође, разматране су конкретне могућности будуће билатералне сарадње у областима економије, културе, туризма и услуга.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?