Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

МВП: У случају Анђеле Ђикановић не може се говорити о угрожавању медијских слобода

Објављено: 10.01.2020. 19:32 Аутор: МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА
Министарство вањских послова оцијенило је да се у случају бивше уреднице ФОС медиа Анђеле Ђикановић, која је објавила лажну вијест о наводном договору за ангажовање косовских безбједносних снага у Црној Гори на Бадњи дан, не може говорити о угрожавању медијских слобода или нарушавању безбједности новинара.

У допису Савјету Европе, који је о случају Ђикановић извијестио на својој Платформи за заштиту новинарства и безбједности новинара, МВП наводи да је Црна Гора грађанско и демократско друштво у којем се без ограничења могу износити различита мишљења у односу на сва друштвена питања и политике Владе.

„Када су у питању медијска права и слободе, дозволите да подсјетимо да је Црна Гора међу малобројним државама у Европи која је декриминализовала клевету. Такође, Влада Црне Горе је интензивно радила са Савјетом Европе и Европском комисијом на сету медијских закона којим се ова област жели уредити по највећим међународним стандардима“, наводи се у допису.

Додаје се да је Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница донијет уз широке друштвене консултације и позитивну оцјену Венецијанске комисије.

„Протест дијела јавности у односу на поједина рјешења Закона о слободи вјероисповијести исказан је кроз протестне шетње али и снажну и негативну политичку и непримјерену и агресивну медијску кампању уз велики број дезинформација и лажних вијести – са циљем узнемиравања јавности и грађана и подстицања нереда и нестабилности“, наводи се у одговору МВП.

Носиоци тих активности, како се додаје, били су из Црне Горе, али и из нашег непосредног окружења, са јасном намјером застрашивања грађана, прије свега вјерника Српске православне цркве и српске заједнице у Црној Гори: „Субверзивне активности су ишле и у правцу компромитације државе, њених симбола, носилаца државне власти, као и позивања на коначни обрачун са уставним поретком, правном државом и органима реда и безбједности“.

Једна од тих активности, наводи се у одговору МВП, била је лажна вијест коју је пласирала Ђикановић, не посвећујући јој дужну новинарску пажњу и не поштујући правило провјере информација из више извора.

„Иако се још утврђује извор информације, за који Ђикановић тврди да је из дипломатије, постоје индиције да је пласирање ове информације покушај мијешања треће стране у унутрашња питања Црне Горе са намјером дестабилизације државе и нарушавања јавног реда и мира“, наводи се у одговору.

У одговору се додаје да је Ђикановић, сходно квалификацији Основног државног тужилаштва, осумњичена да је извршила кривично дјело изазивање панике и нереда, да је 5. јануара навече приведена на саслушање државном тужиоцу, који јој је одредио задржавање. Додаје се и да је 6. јануара Ђикановић пуштена да се брани са словоде.

„Управа полиције урадила је и анализу свих електронских медија како домаћих тако и оних из региона који су ову вијест пренијели, анализу постављених коментара од стране читалаца, као и објава и коментара на друштвеним мрежама. Закључак ове анализе, која је достављена надлежном тужиоцу, јесте да је ова лажна вијест изазвала панику како у Црној Гори тако и у региону“, наводи се у допису и додаје да озбиљније посљедице нијесу наступиле захваљујући брзом демантију Владе Црне Горе и реакцији надлежних државних органа.

Анализе надлежних државних органа, пише у допису МВП, говоре о све већој изложености Црне Горе хибридним пријетњама. Црна Гора и њени државни органи морају спријечити сваки покушај нарушавања стабилног јавног реда и мира и дужна је очувати државни суверенитет и Уставни поредак.

„Остајемо посвећени даљем јачању медијских слобода и заштити новинара, као и стварању услова за подизање професионалних стандарда“, наводи се у допису упућеном Савјету Европе.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?