Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство културе: Црна Гора изложена незапамћеној кампањи дезинформација

Објављено: 13.01.2020. 23:49 Аутор: МКУ
Црна Гора суочена је са незапамћеном кампањом ширења дезинформација, која је посљедњих седмица кулминирала након усвајања Закона о слободи вјероисповијести. 

Ријеч је о организованом и координираном ширењу неистинитих вијести од једног броја медија из земље и региона, којима се позива на вјерску и националну мржњу и насиље у Црној Гори.

Најдрастичнији примјери подразумијевају неистините вијести попут оне да је полицијски службеник физички напао предсједника Владе, да је Црна Гора ангажовала безбједносне службе Косова, да се планирају упади у вјерске објекте и њихово отимање, да су извршени напади на државне објекте и бројне друге. 

У овој кампањи дезинформација нијесу поштеђена ни дјеца. Подсјећамо на бруталан примјер кршења дјечјих права и готово свих законских и етичких обавеза медијског извјештавања из јуна прошле године, када је један портал објавио неистиниту вијест да је ученица ОШ „Драгиша Ивановић“ вршила насиље против ученика српске националности у тој школи. Данас смо опет суочени са објавама на друштвеним мрежама у којима су дјеца грубо злоупотријебљена у кампањи дезинформација и ширења мржње која се води против Црне Горе. 

Стога, Министарство културе апелује на све медије у Црној Гори да, у складу са законским обавезама и етичким кодексом новинара и новинарки Црне Горе, не доприносе ширењу оваквих дезинформација, већ да извјештавају искључиво на истинит начин и да чињенице стављају у правилан контекст и онемогуће њихову злоупотребу.

Такође, грађане молимо да прије дијељења објава на друштвеним мрежама критички сагледавају садржај сваке информације и уздрже се од објављивања и дијељења информација које могу да узнемире друге грађане, да изазову вјерску или националну мржњу и угрозе безбједност Црне Горе.

Овакве дезинформације могу угрозити највећу вриједност свих у Црној Гори, а то су мир и стабилност.

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?