Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Државни секретар Министарства културе Дражен Блажић: Црна Гора је вјековима, баш као и данас, била дом свих њених грађана у којем никоме није тијесно

Објављено: 14.01.2020. 22:29 Аутор: МКУ
„Црна Гора је вјековима, баш као што то чини и данас, баштинила вриједности на којима почивају савремена мултиконфесионална друштва. То је наша наслијеђена тековина, суштина постојања данашње Црне Горе, али и темељ њене будућности” – рекао је државни секретар Министарства културе Дражен Блажић.

Додао је да је културна баштина сваке државе, па и наше Црне Горе, најбоље свједочанство историје и културе наслијеђене од претходних генерација и да држава има одговорност да сходно Уставу Црне Горе, штити и афирмише наслијеђене културне вриједности свих културних добара која се налазе на њеној територији.

„Влада Црне Горе је показала да је заштита културних добара обавеза која нема алтернативу. Зато, заштита и очување културних добара и њихово преношење будућим генерацијама, у аутентичном облику, недвосмислено је приоритет сваке одговорне државне и културне политике“ – нагласио је држ. секретар Блажић.

Истакао је да смо Законом о слободи вјероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница, створили предуслов за значајно већа финансијска издвајања за очување аутентичности и интегритета сакралних објеката који имају статус културног добра.

„У протеклих пар деценија, управо сакрални објекти знали су бити изложени значајним промјенама, често уз забрињавајуће промјене аутентичности и интегритета културног добра. Зато као одговорна Влада, желимо да заједно са свима који изразе спремност за то, допринесемо очувању наше културне баштине, како би је у аутентичном облику пренијели на генерације које долазе“ – рекао је Дражен Блажић уз објашњење да нам управо то и омогућава нови Закон о слободи вјероисповјести.

Навео је и да и у самој породици, као нуклеусу сваког па и црногорског друштва, можемо имати другачија мишљења и погледе на неке ствари, али да то у данашњој Црној Гори није и не смије бити разлог за подјелу, већ су тековине слободе и различитости је идеја која нас спаја.

„То је израз зрелости, принципа и традиције својствене Црној Гори, која је вјековима, баш као и данас, била дом свих њених грађана у којем никоме није тијесно“ – истакао је Блажић.

Видео: Yоутубе
Фото и видео: флицкр

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?