Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Малољетним државлјанима Црне Горе и Републике Србије за прелазак државне границе неопходан пасош или лична карта

Објављено: 01.01.2020. 16:40 Аутор: МУП
Министарство унутрашњих послова обавјештава грађане да од 01. јануара 2020. године на граничним прелазима према Републици Србији ступају на снагу нови услови преласка државне границе за лица млађа од 18 година.

Као што је раније саопштено, нотом Амбасаде Републике Србије обавјештени смо о укидању досадашње реципрочне праксе и будућем дозвољавању уласка у Републику Србију малољетним држављанима Црне Горе само уз важећи пасош или личну карту Црне Горе, почев од 01. јануара 2020. године.

Од тог периода, Гранична полиције ће, такође, малољетним црногорским држављанима омогућити излазак из Црне Горе само уколико посједују важећу путну исправу за прелазак државне границе (пасош или личну карту) и реципрочно за малољетне држављане Републике Србије улазак у Црну Гору само са важећим пасошем или личном картом.

За сва лица млађа од 18 година, држављане Црне Горе, који су прије овог датума напустили Црну Гору са другим документима на основу којих је утврђен њихов идентитет (извод из матичне књиге рођених, ђачка и здравствена књижица) биће дозвољен повратак у Црну Гору, односно реципрочно повратак за малољетне држављане у Републику Србију.

У складу са Законом о путним исправама, за лице млађе од 18 година, уколико посједује важећу путну исправу – пасош, када путује само са једним родитељем, није потребна сагласност другог родитеља за прелазак државне границе.

Захтјев за издавање пасоша, за лице млађе од 18 година живота, подноси један од родитеља, уз писану сагласност другог родитеља, што значи да сагласност оба родитеља већ постоји приликом подношења захтјева и самим чином издавања пасоша.

Такође, сходно наведеном Закону, ако лице млађе од 18 година које има важећу путну исправу – пасош путује у другу државу само или са трећим лицем потребно је одобрење само једног родитеља.

Супротно од наведеног, у случајевима када грађани млађи од 18 година буду намјеравали да прелазе државну границу са личном картом, у пратњи једног родитеља, потребна је писана сагласност другог родитеља.

Разлика у одобравању режима преласка државне границе, у зависности да ли малољетна лица путују са пасошем или личном картом, постоји због тога што је Законом о личној карти прописано да захтјев за издавање личне карте за грађанина млађег од 18 година може да поднесе један родитељ, без обавезе посједовања писане сагласности другог родитеља.

Такође, уколико црногорски грађани млађи од 18 година буду намјеравали да самостално путује у иностранство са личном картом, у Републику Србију и друге земље у окружењу које то дозвољавају, Гранична полиција ће од њих тражити на увид одобрење потписано од стране оба родитеља.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?