Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Црна Гора је далеко одмакла у процесу преговора са ЕУ, измјене правила преговарања не примјењивати ретроактивно

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је да наша земља разумије ситуацију у којој се налази Европска унија, али је додао да наша земља већ преговара по до сада најстрожим критеријумима, да као лидер интеграција не може бити поређена са државама које тек почињу преговоре, те да измјене процеса не би требало примјењивати ретроактивно.

„Иако нијесмо заговорници 'мијењања правила у сред игре', у одређеној мјери, сагласни смо да преговарачки процес треба учинити конкретнијим и мјерљивијим, а његове резултате јаснијим и видљивијим како актерима у процесу приступања, тако и свим грађанима у Црној Гори. Црна Гора није у истој позицији као остале земље региона које тек треба да започну преговоре, због чега вјерујемо да измјене процеса не би требало да се примјењују ретроактивно. Остајемо отворени за разговор и сарадњу, уз наглашену потребу да се обезбиједи адекватно вредновање резултата које смо постигли у досадашњем току процеса, што је важно за одржавање кредибилности процеса проширења“ – рекао је предсједник Владе данас у Подгорици на представљању приоритета хрватског предсједања Вијећем Европске уније које је организовала Амбасада Републике Хрватске.

Премијер је рекао, обраћајући се амбасадорима држава чланица Уније, да наша земља преговара по најстрожијим критеријумима које је Европска унија икада имала у оквиру политике проширења, те да смо у таквим условима, с релативно младом администрацијом, предводници европске интеграције.

„У осмој години преговарачког искуства, чврсто стојимо на становишту да је приступање ЕУ једина опција за црногорско друштво иако смо прошлу годину завршили, по први пут, без отварања посљедњег преосталог преговарачког поглавља – Поглавља 8“ – рекао је премијер. Додао је да је Црна Гора спремна да подијели своја искуства са осталим државама региона Западног Балкана.

„Наставићемо да пружамо подршку сусједима у процесу интеграција и дијелимо искуства из тог процеса. У том контексту, очекујемо да ће током хрватског предсједавања Сјеверна Македонија и Албанија добити дуго очекивани датум отварања преговора с ЕУ, чиме ће регион динамичније кренути путем испуњавања европских обавеза“ – рекао је Премијер.

Очекујемо отварање посљедњег поглавља

Предсједник Владе је рекао да ће Црна Гора наставити да посевећено испуњава обавезе из интеграционог процеса.

„Очекујемо интензивирање активности у правцу отварања посљедњег поглавља 8 – Конкуренција, као и затварање оних преговарачких поглавља која могу бити спремна у релативно кратком року. Нпр: поглавља 3 – Право оснивања предузећа и слобода пружања услуга, 6 – Привредно право, 7 – Право интелектуалне својине, 10 – Информатичко друштво и медији, 20 – Предузетништво и индустријска политика, 21 – Транс-националне мреже, 28 – Заштита потрошача и здравља и 31 – Вањска, безбједносна и одбрамбена политика. Наш циљ је да добијемо Извјештај о испуњавању привремених мјерила за поглавља 23 и 24. Тиме би Црна Гора добила завршне задатке за усавршавање система владавине права, и самим тим ушла у напреднију фазу преговарачког процеса који подразумијева и привремено затварање поглавља. У фокусу Владе, у овој години, је даље јачање институција, одржавање динамичног економског развоја, смањење незапослености и наставак стабилизације јавних финансија“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Премијер је рекао да је наша земља свјесна комплексности коју носи хрватско предсједавање у контексту изазова, прије свега Брегзита, питања вишегодишњег буџета ЕУ, почетка рада нове Комисије, али је додао да Црна Гора нарочито цијени то што је један од кључних аспеката и питање проширења, у оквиру четвртог приоритета – Утицајна Европа.

„Истовремено пратећи актуелну размјену мишљења на европској сцени и иницијативе о новој методологији процеса проширења, своје напоре и капацитете усмјеравамо на досљедно испуњавање обавеза из приступног процеса, не узмичући пред изазовима. Искуство хрватског приступања Европској унији за нас је вишеструко значајно, с аспекта успостављања „контролних механизама“ у форми мјерила која су веома ефикасна и смислена. … Поред симболичког значаја одржавања Самита ЗБ-ЕУ у мају о.г. двадесет година након Загребачког самита, вјерујемо да ова паралела може имати и суштински значај у правцу напора да се ближе и прецизније одреди будућност политике проширења ЕУ и преговарачког процеса у цјелини“ – рекао је Премијер.

Чланство у НАТО-у већ даје резултате

Предсједник Владе је рекао да су на економском плану ефекти чланства у НАТО-у већ видљиви у напретку Црне Горе на свим пољима.

„Данас је Црна Гора једна од најбрже растућих економија Европе. Високе стопе економског раста и значајна домаћа и страна инвестициона активност довеле су до повећања броја запослених и смањења броја незапослених у Црној Гори“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је подсјето на састанку са амбасадорима да је Црна Гора једна од најбрже растућих економија Европе при чему је поменуо да су високе стопе економског раста и значајна домаћа и страна инвестициона активност довеле до повећања броја запослених и смањења броја незапослених у Црној Гори.

ЦГ је предмет хибридног рата

„Поред биљежења позитивних економских трендова, Црна Гора се у контуинутету потврђује као политички и демократски стабилно окружење за све своје грађане. Као што смо били свједоци у протеклих пар недјеља, упркос великом броју субверзивних активности којима смо били изложени, успјели смо да очувамо безбједност и основне вриједности које баштини наше друштво“ – рекао је предсједник Владе.

Додао је да је наша земља на примјеран и одговаран начин, како и доликује чланици НАТО-а и држави која је дубоко у процесу европске интеграције, одољела непримјереној и агресивној медијској кампањи уз велики број дезинформација и лажних вијести – са цилљем узнемиравања јавности и грађана, и подстицања нереда и нестабилности.

„Као што знате, од припреме нацрта Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница 2015. до његовог усвајања одржане су опсежне и детаљне консултације са свим вјерским заједницама и другим заинтересованим субјектима у Црној Гори. Након што смо прихватили све предлоге вјерских заједница који су били у складу са међународним правним стандардима и јавним интересом, затражено је мишљење Венецијанске комисије чије су све препоруке уврштене у текст Закона. Њиме се имплементирају темељна уставна начела о слободи вјероисповијести и једнакости свих пред законом и потврђује секуларни карактер црногорског друштва и државе, као и једнакоправност свих вјерских заједница. Остајемо отворени за инклузивни дијалог и подршку у примјени закона свим вјерским заједницама, као и за разговор са МЦП о условима за закључивање темељног уговора, кад за то искажу спремност“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић на састанку са амбасадорима држава чланица Европске уније који је организовала Амбасада Републике Хрватске како би представила приоритете хрватског предсједања Вијећем Европске уније.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?