Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 152. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на 152. сједници, којом је предсједавао у првом дијелу премијер Душко Марковић, а у другом потпредсједник за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, утврдила Приједлог закона о путевима с Извјештајем са јавне расправе. Предложеним законом се наставља даље усклађивање законодавства Црне Горе са птавном тековином ЕУ у области путне инфраструктуре, у оквиру поглавља 14 Транспортна политика и поглавља 21 Транс-европске мреже. Предлогом закона уређена је и област безбједности путева, у складу са позитивном праксом држава ЕУ, чиме ће се стање безбједности саобраћаја на путевима у дијелу путне инфраструктуре знатно унаприједити. Новим законом се уређује правни положај путева, услови и начини управљања, њихова заштита и одржавање, као и извори и начини финансирања, а посебно услови изградње и реконструкције путева и инспекцијског надзора.

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона здравственој заштити, којим су прописани, међу осталим осигурање љекара од грешке и примјена алтернативне медицине, те посебно награђивање стручњака.

Влада је утврдила Предлог закона о медицински потпомогнутој оплодњи којим је потпуније уређен поступак лијечења неплодности код жена и мушкараца асистираним репродуктивним технологијама коришћењем полних ћелија и ткива и и ембрионима и Предлог закона о љековима којим је ова област у потпуности хармонизована са европском легислативом и стандардима ЕУ за пацијенте као крајње кориснике здравствене заштите. Једна од новина закона је да досадашња Агенција за љекове постаје Институт за љекове и медицинска средства као научно-истраживачка институције која ће кроз сарадњу са факултетима здравствених, природних и технолошко-техничких усмјерења развијати и размјењивати експертска знања у циљу подизања квалитета, едукације, научних истраживања, реализације научног рада у области љекова и медицинских средстава.

Утврђен је Приједлог закона о заштити од јонизујућих зрачења, радијационој и нуклеарној сигурности и безбједности с Извјештајем са јавне расправе. Овим законом уређују се заштита живота и здравља људи и животне средине од штетног дејства јонизујућих зрачења, увоз, извоз и транзит извора јонизујућих зрачења и нуклеарних материјала, превоз радиоактивних извора и нуклеарних материјала, управљање радиоактивним отпадом, као и друга питања од значаја за радијациону и нуклеарну сигурност и безбједност. У Предлог закона транспоновано је 11 директива Савјета ЕУ, једна Одлука и једна Уредба Савјета ЕУ. У области заштите од јонизујућих зрачења, радијационе и нуклеарне сигурности и безбједности Црна Гора је страна уговорница 26 међународно-правних инструмената, чије су поједине одредбе, такође, транспоноване у Предлог закона.

У оквиру усаглашавања домаће регулативе са прописима Европске уније, Влада је утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о обавезном осигурању у саобраћају с Извјештајем са јавне расправе. Иновираним одредбама пропис је додатно унапријеђен путем усаглашавања са праксом и досадашњим искуствима у примјени Закона.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о инспекцијском надзору. У дискусији је наглашено да ће се предложеним прописом створити неопходан нормативни оквир који ће обезбиједити свеобухватно, уједначено, сразмјерно и ефикасно поступање инспектора, професионализам у раду инспекцијских органа, а што је од изузетне важности за субјекте надзора у смислу њихове правне сигурности.

Влада је донијела Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о обрасцима путних исправа и Одлуку о измјени Одлуке о висини накнаде за образац пасоша и путног листа чиме је створила претпоставке да ускоро почне издавање личних докумената посљедње технолошке генерације.


Усвојен је Завршни извјештај о спровођењу Стратегије интегрисаног управљања границом 2014-2018. година и Прелазног акционог плана за наставак реализације мјера предвиђених у Стратегији интегрисаног управљања границом 2014-2018, за 2019. годину. Оцијењено је да је у извјештајном периоду унапријеђен систем интегрисаног управљања границом у складу са препорукама и најбољом праксом Европске уније. Поред осталог, у Извјештају је наведено да су унапријеђени капацитети за прилив тражилаца азила и капацитети Граничне полиције у вршењу граничне контроле. Такође, унапријеђена је прекогранична полицијска сарадња и активности на сузбијању прекограничног организованог криминала, спроведене су активности на рјешавању билатералних питања са сусједним државама, реализоване су активности на имплементацији закључених међународних уговора о државној граници, граничним прелазима и пограничном саобраћају.

Влада је донијела Стратегију интегрисаног управљања границом 2020 – 2024., Оквирни акциони план 2020-2024. и Акциони план за 2020. годину. Спровођењем планираних активности, наставља се успостављање ефикасног и ризицима прилагођеног система интегрисаног управљања границом усклађеног са концептом интегрисаног управљања границом ЕУ. Дефинисане су мјере у циљу унапређења сарадње органа надлежних за спровођење Стратегије, усклађивања процедура, као и заједничка анализа ризика и размјена информација, на плану сузбијања прекограничног криминала, обезбјеђење државне границе и заштите живота и здравља људи. Посебно је наглашено да се тако Црна Гора интензивно припрема за преузимање одговорности за управљање спољним границама ЕУ у наредним фазама интеграција и за усклађеност са захтјевима Шенгена.

Донијет је Акциони план запошљавања и развоја људских ресурса за 2020. годину. План, осим дефинисања активности за остваривање циљева из Стратегије запошљавања и развоја људских ресурса 2016-2020, обухвата анализу кретања на тржишту рада Црне Горе током 2019. године, преглед реализованих активности у оквиру првих девет мјесеци референтне године и финансијски оквир за реализацију нових активности. Предвиђене мјере и активности ће се спроводити у оквиру четири кључна приоритета Националне стратегије: Повећање запослености и смањења стопе незапослености, Ефикасно функционисање тржишта рада, Унапређење квалификација и компетенција усклађених са потребама тржишта рада и Промовисање социјалне инклузије и смањење сиромаштва.

Према административним подацима Монстат-а, просјечан раст запослености, за девет мјесеци 2019. године већи је за 8,2 одсто у односу на исти период претходне године. На крају септембра 2019. године, према подацима Завода за запошљавање Црне Горе, на евиденцији незапослених налазило се 33.675 лица што је 6.227 лица или 15,61 одсто мање у поређењу са истим периодом протекле године (39.902). Стопа регистроване незапослености на крају септембра износила је 14,51 одсто, док је на исти дан протекле године износила 17,20 одсто.

Влада је донијела Акциони план за 2020. годину за спровођење Стратегије развоја система социјалне заштите старијих за период од 2018. до 2022. године. Стратешки циљ Акционог плана је унапређење социјалне заштите старијих, с интегрисаним услугама и подршком ради очувања и побољшања квалитета њиховог живота, а посебни циљеви су унапрјеђење социјалне одговорности и интегративни приступ који омогућава подстицање социјалне инклузије и коришћење капацитета старијих за самосталан живот, те унапређење система квалитета услуге социјалне заштите старијих. Између осталог, планирано је да у свакој локалној самоуправи постоји најмање једна услуга социјане заштите старијих, унапређење мултисекторске услуге за старије на локалном нивоу. Такође, предвиђено је подстицање организација, предузетника, привредних друштава и физичких лица да пружају услуге, развијање волонтеризама, унапређење компетенција за самостални живот и доношење одлука заснованих на информацијама, развој услуге породичног смјештаја за старије, као и иновативних услуга за старије.

Донијет је Акциони план за 2020. годину за спровођење Стратегије развоја система социјалне и дјечје заштите за период од 2018. до 2022. године. Стратешки циљ Акционог плана је унапређење квалитета живота корисника социјалне и дјечје заштите и њихова оснаженост за самосталан и продуктиван живот, а посебни циљеви су: унапређење нормативног оквира и система квалитета и услуге у овој области, као и створање предуслова за наставак деинституционализације.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Програма развоја културе 2016–2020. у 2020. години.

Донијет је и Програм заштите и очувања културних добара за 2020. годину, којим је планирана подршка, финансирање и суфинансирање 87 програма и пројеката од значаја за остваривање јавног интереса у области културне баштине Црне Горе, из области конзерваторске, музејске, библиотечке, архивске и кинотечне дјелатности, у укупном износу од 1.142.114,50 еура.

Влада је донијела Акциони плана за имплементацију Стратегије за борбу против трговине људима за 2020. годину. Планом су дефинисане мјере и активности које треба да допринесу: јачању мустидисциплинарног приступа у откривању, процесуирању ових кривичних дјела, као и у дијелу заштите жртава и спровођењу усаглашених политика борбе против овог феномена; побољшању идентификације потенцијалних жртава трговине људима јачањем стручних капацитета представника органа за спровођење закона; обезбјеђивању веће информисаности цјелокупне јавности, посебно осјетљивих категорија становништва и јачању њихова отпорност да се одупру потенцијалним изазовима; те јачању партнерства на регионалном и међународном нивоу.

Усвојен је Завршни извјештај о реализацији Стратегије развоја високог образовања у Црној Гори 2016-2020. године у којем је наведено да је спроведен значајан број активности на усклађивању образовања с потребама тржишта рада и стварању конкурентног кадра, а у циљу смањења незапослености у Црној Гори: промјењен је модел студирања, као и модел финансирања Универзитета, истраживања показују да се број незапослених високошколаца смањивао у последње три године.

Влада је донијела Стратегију развоја стручног образовања у Црној Гори 2020-2024. чији је циљ даље унапређење и стварање квалитетног и инклузивног система стручног образовања.

Донијет је и Програм за развој и подршку талентованим ученицима 2020 - 2022. којим се стварају системски услови за квалитетно основно и средње образовање и васпитање талентованих ученика и то: унапређењем рада с талентованим ученицима, побољшањем система евидентирања талентованих ученика и њихових ментора; унапређењем професионалне компетенције наставника за рад са талентованим ученицима; обогаћивањем курикулума у циљу подстицања талената и побољшање информатичке инфраструктуре; унапређењем система такмичења организовањем њиховог већег броја и примјеном виших облика провјера знања и вјештина; обезбјеђивањем додатне литературе за талентоване ученике и унапређењем механизама интерне и екстерне евалуације рада с талентованим ученицима.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за имплементацију Стратегије за непролиферацију оружја за масовно уништење (2016 -2020), за 2019. годину.

Усвојен је Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије за смањење ризика од катастрофа за период 2018 - 2019. година, за 2019.годину и донијет Акциони план за спровођење Стратегије за смањење ризика од катастрофа за период 2020 – 2021. година.

Влада је, поред осталог, усвојила и Извјештај о реализацији мјера из Акционог плана за смањење негативног утицаја на животну средину. Извјештајем је обухваћена 61 мјера, од чега је у цјелости реализовано 18 мјера, у фази реализације је 29 мјера, 6 мјера се у континуитету реализује, док је 8 мјера нереализовано. Овај резултат је оцијењен веома задовољавајућим, будући да већина мјера из области животне средине има континуирани карактер у реализацији

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?