Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио у опроштајну посјету амбасадора Федералне Републике Њемачке у Црној Гори, Томаса Шмита

Објављено: 26.06.2008. 01:08 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас у опроштајну посјету амбасадора Федералне Републике Њемачке у Црној Гори, Томаса Шмита.
Премијер Ђукановић је захвалио амбасадору Шмиту на сарадњи и доприносу у јачању билатералних односа између Црне Горе и Њемачке, и пожелио му успјешан наставак дипломатске каријере. Он је такође изразио захвалност на разумијевању и подршци Њемачке демократским процесима у Црној Гори, што је потврђено веома брзим признањем независности наше земље од стране Берлина, и упућивањем првог амбасадора у Црну Гору, господина Шмита. Предсједник Ђукановић је испољио пуну посвећеност Владе унапређењу економских и политичких односа са значајним партнером какав је Федерална Република Њемачка, што ће бити потврђено и у комуникацији и сарадњи са наредним дипломатским представником Њемачке у Црној Гори.

Амбасадор Шмит је изразио задовољство квалитетом и постигнутим нивоом билатералних односа и испољио увјерење да ће у наредном периоду они бити додатно унапријеђени. Он је навео многе позитивне промјене у различитим областима, које је примијетио у Црној Гори током свог двогодишњег боравка. Амбасадор Њемачке је посебно истакао велику предност коју Црна Гора има у односу на друге земље у региону, а која се односи на консензус грађана и политичких партија у погледу европских интеграција земље. С тим у вези, он је нагласио да ће њемачка Влада даље снажно подржавати напоре Црне Горе на путу европских и евроатлантских интеграција.

Изражена је обострана нада да ће Европска унија у блиској будућности превазићи извјесну функционалну кризу изазвану негативним исходом ирског референдум, и пронаћи начин да усвоји Лисабонски уговор, што ће омогућити даљу институционализацију односа Црне Горе и осталих земаља региона са ЕУ. Премијер је поновио став да ће Влада Црне Горе свакако наставити са техничким реформама у правцу достизања европских параметара у различитим областима, у циљу унапрјеђења стандарда живота својих грађана. Током разговора је изражен заједнички интерес за јачањем присуства њемачких инвеститора у Црној Гори. Разматране су и могућности за даље интензивирање сарадње у области инвестиција, туризма, заштите животне средине, просторног планирања и енергетике.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?