Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Генерална директорица Баковић: Јефтиније издавање пасоша, нове личне карте од 30. марта

Објављено: 16.01.2020. 22:28 Аутор: МУП
Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Одлуку о измјени Одлуке о висини накнаде за образац пасоша и путног листа и Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о обрасцима путних исправа.

Генерална директорица за грађанска стања и личне исправе у МУП-у Миланка Баковић је, на прес конференцији, након сједнице Владе, казала да ће висина накнаде за образац пасоша бити осам еура, што је у односу на досадашњу накнаду од 15е ниже за седам еура. “То ће у пракси значити да ће за дјецу и лица до 21 године укупни трошкови за издавање пасоша износити осам еура, а за остале грађане, уз плаћање административне таксе од 25е, укупни трошкови ће износити 33е умјесто досадашњих 40е“, истакла је генерална директорица Баковић.

Такође, уводи се новина, како би се добио најбољи могући сигурносни концепт, те ће пасош бити допуњен додатним карактеристикама и безбједносним елементима и израђен у складу са ИЦАО стандардима.

Говорећи о бенефитима, директорица Баковић је саопштила да ће нови сигурносни елементи који ће бити уграђени у пасоше смањити могућност злоупотребе идентитета и личних података, односно спријечиће се фалсификовања докумената. Савременије путне исправе ће олакшати рад Граничној полицији, оператерима на аеродромима, авиопревозницима, царинским службеницима, с обзиром да ће аутоматизована провјера докумената и путника, довести до брже граничне контроле и мањих редова на граничним прелазима.

Генерална директорица Баковић је додала да ће Министарство унутрашњих послова почети са издавањем пасоша ИИИ генерације крајем текућег мјесеца.

Подсјећајући да је прошле године усвојен и Закон о измјенама и допунама Закона о личној карти, чија примјена је одложена до 30.03.2020. године, када ће се и почети са издавањем личних карата ИИИ генерације, Баковић је нагласила да ће и нове личне карте имати бројне бенефите за грађане Црне Горе. „Будући да ће нове личне карте садржати чип – електронски носач у којем ће бити уграђени цертификат за електронску идентификацију и цертификат за квалификовани електронски потпис, то ће умногоме допринијети квалитетнијем животу наших грађана и унаприједити комуникацију и пословање у држави. Захваљујући цертификатима похрањеним у чипу личне карте, грађани ће имати приступ бројним услугама, те ће моћи, преко портала еУправе, да наруче извод из регистра рођених, регистра црногорских држављана, увјерење о пребивалишту, да изврше промјену адресе, јер је цертификат за квалификовани електронски потпис еквивалентан својеручном потпису на шалтеру. Такође, грађанима ће бити омогућен приступ одређеним електронским сервисима у здравственом систему, као што су: подизање љекова у апотекама, приступ здравственом прегледу, јер ће лична карта бити замјена и за здравствену књижицу” појаснила је Баковић.

Свеукупно, увођењем нових докумената, Црна Гора имплементира европске и међународне стандарде из ове области, а што ће, у крајњем, омогућити брже граничне контроле, лакше поступке у областима електронског пословања, електронске трговине, платних система, уз елиминисање процеса чекања на услуге. Комуникација грађана постаће боља, једноставнија и јефтинија, закључила је Баковић.




МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?