Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада утврдила Предлог закона о здравственој заштити: прописани осигурање љекара од стручне грешке и примјена алтернативне медицине

Објављено: 16.01.2020. 23:46 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Влада Црне Горе на данашњој сједници усвојила је Предлог Закона о здравственој заштити.

Министар здравља, др Кенан Храповић казао је да се ради о једном од кључних закона за функционисање здравственог система у нашој земљи те да су измјене и допуне резултат информација са терена, тј. свакодневног рада и неопходности да неки сегменти буду додатно правно прецизирани, а неки уређени по први пут. Основни циљ закона јесте боље уређење и функционисање здравствене заштите и уопштено здравственог система Црне Горе.

Храповић је навео да се први пут законски уређује осигурање од одговорности за стручну грешку здравственог радника кога осигурава здравствена установа у којој обавља здравствену дјелатност, у складу са законом којим се уређује осигурање од одговорности за штету и облигациони односи.

"Како се сваком од нас, па и здравственом раднику може десити да ненамјерно почини одређени пропуст, осигурање од љекарске грешке обезбиједиће сигурност и пружити заштиту здравственим радницима приликом обављања љекарске професије" - казао је министар.

Новим законским рјешењем прецизирано је и награђивање здравствених радника и здравствених сарадника који посједују експертска знања, као и оних којих постижу изузетне резултате у раду и значајно доприносе унапређењу здравствене заштите.

"У том правцу, министру здравља ће бити дата могућност да наведеним радницима и сарадницима додијели награду или признање. Ближи критеријуми за додјељивање награда ће бити дефинисани подзаконским актом Министарства" -поручио је Храповић.

Овим законом ријешиће се проблем недовољног нормирања области специфичне здравствене заштите запослених и обављање љекарских прегледа и издавање љекарских увјерења о здравственој способности запослених.

"Законом је сада јасно прецизирано да здравствене прегледе ради утврђивања радне способности запослених обавља доктор медицине - специјалиста медицине рада, а по потреби он може тражити и мишљења доктора медицине других специјалности. Финални извјештај о извршеном здравственом прегледу запосленог, који садржи налаз и мишљење о радној способности може сачинити само доктор медицине - специјалиста медицине рада, а у складу и са законом којим се уређује заштита и здравље на раду.' појаснио је министар

Такође, овај закон предвиђа и могућност приговора за преиспитивање оцјене здравствене способности, који може поднијети запослени, односно послодавац. О приговору ће одлучивати комисија коју образује Министарство, а која ће бити састављена од више доктора медицине - специјалиста медицине рада, а по потреби могу да буду ангажовани и доктори других специјалности. Дакле, уводи се још један степен контроле и другостепеност поступка, а како би запослени остварили право на друго мишљење.

Додатно је уређен сегмент специјалистичког усавршавања љекара. Новим предлогом специјализација може да се одобри здравственом раднику и здравственом сараднику који је након положеног стручног испита био у радном односу у здравственој установи, најмање једну годину.

"Ово је од обостране користи за послодавца и љекара. Љекар може да искаже своје таленте у овом периоду, а послодавац да их препозна. На тај начин се кроз оптималан временски период пружа могућност љекару да дође до специализације" - казао је Храповић

Такође, специјалисти ће бити омогућено да након завршене специјализације одмах започне уже усавршавање тј. супспецијализацију, на шта је до сада морао чекати најмање двије године.

Министар је поручио да "на тај начин љекар брже стасава у стручној области и враћа се у здравствени систем."

Ближе је уређено и признавање специјализације, односно уже специјализације стечене у иностранству, на начин да исту врши установа високог образовања, у складу са својим актом.

Министарство здравља је препознало и потребу ближег уређивања тзв. алтернативне медицине. У питању је примјена стручно провјерених традиционалних и алтернативних метода и поступака лијечења који нијесу штетни по здравље грађана.

Те методе ће бити посматране као комплементарна медицина, односно као додатни вид, односно допунска могућност лијечења у односу на класичну утемељену медицину. Закон јасно прописује да се ови поступци могу спроводити само у здравственој установни и могу их примјењивати здравствене установе и здравствени радници и здравствени сарадници, као и лица која посједују дипломе и/или сертификате међународних институција и/или струковних удружења која примјењују ове методе, на основу сагласности Министарства здравља.

"Како би се спријечиле, евентуалне, злоупотребе издатих сагласности, за ову намјену Министарство здравља ће формирати компетентну комисију, на основу чијег претходног мишљења се даје сагласност здравственој установи и здравственом раднику, односно сараднику. Списак препознатих метода и поступака, као и ближе услове у погледу кадра, простора и опреме за примјену појединих метода и поступака прописаће Министарство здравља кроз подзаконски акт" - прецизирао је Храповић.

Законом се по први пут прописује могућност да здравствена установа, на било ком нивоу здравствене заштите, обавља и естетске минимално инвазивне нехируршке методе “антиаге” медицине главе и врата. Наведене методе су препознате као нове здравствене технологије, које обухватају методе и поступке превенције, дијагностике, лијечења и рехабилитације промјена које настају као посљедица старења, односно методе чијом примјеном се благотворно утиче на здравље и физички изглед. Закон дефинише да ове поступке могу да обављају доктори медицине и доктори стоматологије који су едуковани за обављање ових метода. Да би одређена здравствена установа могла да обавља естетске методе, мора добити сагласност и рјешење, односно задовољити услове у погледу простора, кадра и медицинско-техничке опреме које ће прописати Министарство здравља.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

YОУТУБЕ:
Кенан Храповић - конференција за медије након 152. сједнице Владе ЦГ - хттпс://yоуту.бе/QРФ5еЗГсУДQ
Кенан Храповић - конференција за медије након 152. сједнице Владе ЦГ - питања и одговори - хттпс://yоуту.бе/кфз1ДхИфЦлУ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?