Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио Предсједника Републике Хрватске, Стјепана Месића

Објављено: 07.07.2008. 23:27 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас Предсједника Републике Хрватске, Стјепана Месића.

Премијер Ђукановић је изразио задовољство досадашњим односима двије земље, који су у веома динамичној узлазној путањи. Он је истакао да редовне посјете на највишем нивоу додатно учвршћују разуђене и интезивне билатералне односе, који могу послужити као примјер добросусједских односа у региону Југоисточне Европе, и као европска легитимација читавог региона. Предсједник је представио стабилну макроекономску ситуацију у земљи и поновио посвећеност Владе испуњавању зацртаних спољнополитичких приоритета интеграције у европске и евроатлантске структуре, при чему је истакао значај искуства сусједне Хрватске.

Предсједник Месић је окарактерисао односе Црне Горе и Хрватске све садржајнијим, истичући да између двије земље нема отворених питања. Он је истакао напредак своје земље на испуњавању стратешких циљева, од којих је улазак у чланство НАТО Савеза, који представља својеврсну гаранцију мирног развоја Хрватске, и региона у цјелини, већ у процедури. Предсједник Хрватске је оцијенио заједничку перспективу двију земаља у Европској унији као додатни импулс сјајном темпу којим напредују пријатељски билатерални односи.

Разматрајући актуелну политичку ситуацију у окружењу, саговорници су истакли важност изградње конструктивних односа у читавој регији, посебно имајући у виду циљ који све државе југоистока Европе уједињује чланство у ЕУ. У том контексту, поздрављено је конституисање проевропске Владе у Србији.

У свјетлу најновијих институционалних потешкоћа у функционисању Европске уније, изражено је обострано очекивање брзог рјешења из новонастале ситуације, и јасно потврђена недвосмислена европска будућност цијелог региона.

Разговору су присуствовали и министар иностраних послова Црне Горе, Милан Роћен, као и амбасадори, Црне Горе у Хрватској, Бранко Луковац, и Хрватске у Црној Гори, Петар Турчиновић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?