Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са делегацијом Савеза пензионера: Влада посвећена побољшању материјалног положаја пензионера

Објављено: 23.01.2020. 00:02 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Влада Црне Горе посвећена је континуираном унапређењу положаја пензионера и кроз бројне финансијске, законодавне и друге активности које ће се спроводити и у сарадњи са Савезом пензионера наставиће да подржава најстарију популацију, закључено је на састанку предсједника Владе Душка Марковића и делегације Савеза – предсједника Бранка Вешовића и потпредсједника Илије Станишића и Ивана Крсмановића.

„Ми као одговорна Влада имамо посебан сензибилитет према пензионерима. Разумијемо потребе ове популације и наћи ћемо начин да дамо квалитетан одговор на њих, водећи рачуна да не угрозимо стабилност јавних финансија, а самим тим и редовност и сигурност пензија и других давања“, рекао је премијер Марковић.

Он је исказао задовољство бројним успјешно реализованим активностима Савеза пензионера, који има око 101.500 чланова, а које су усмјерене на побољшање материјалног али и друштвеног положаја ове популације. Влада Црне Горе сваке године издваја значајна финансијска средства за социјални програм прензионера.

Осим издвајања од готово 100 милиона еура за Фонд ПИО, како би се осигурала исплата пензија, Влада је прошле године за програм помоћи пензионерима с најнижим примањима обезбиједила 600.000 еура, док је за субвенционисање одмора и опоравка дала преко пола милиона еура. За набавку зимнице под повољнијим условима Влада је опредијелила око 300.000 еура, за клубове пензионера 32.000. Такође, прошле године је завршена реконструкција одмаралишта у Улцињу за шта је Влада Црне Горе дала 2,6 милиона еура.

„Изузетно поштујемо све ово што радите за црногорске пензионере. Овакву врсту помоћи и срадање са Владом нема нико од пензионера у региону“, казао је Вешовић.

Иако је просјечна пензија највећа у региону, након Словеније и Хрватске, саговорници су се сагласили да је важно даље радити на стварању предуслова за побољшање материјалног положаја пензионера. Посебан фокус у наредном период биће стављен и на рјешавање стамбених питања, похваљујући чињеницу да је у претходном периоду изграђен 561 стан за најстарију популацију.

На састанку је договорен наставак редовне комуникације са предсједником Марковићем и укључивање представника Савеза у Владина економска и социјална тијела.

КАБИНЕТ ПРЕДСДЈЕНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?