Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 153. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на данас одржаној 153. сједници којом је предсједавао потпредсједник за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о стечају. Како је наглашено, измјене појединих законских одредби биле су неопходне како би биле створене претпоставке за унапређивање економичности, рационалности и ефикасности стечајног поступка. У том циљу, дефинисане су измјене и допуне овог законског акта које се односе на прецизирање одређених норми у смислу обезбјеђивања њихове ефикасније примјене, отклањања одређених слабости које су се показале у пракси и скраћења појединих рокова. Значајне новине овог законског рјешења се тичу увођења стручног испита, лиценце и испита провјере знања за стечајне управнике, који имају за циљ пружање додатних гаранција да ће они обављати своје дужности стручно и професионално. Додатно, уведена је и листа стечајних управника и прецизиран критеријум за њихово именовање, који је недостајао у важећем Закону.

Утврђен је Предлог закона о потврђивању Протокола И Споразума о слободној трговини између Црне Горе и Републике Турске и Протокола ИИИ о трговини услугама Споразума о слободној трговини између Црне Горе и Републике Турске. У дискусији је наглашено да ће примјена овог прописа омогућити пласман на тржиште Републике Турске одређених пољопривредних производа који до сада нијесу имали могућност извоза усљед високих царинских дажбина. Са друге стране, либерализација црногорског тржишта за одређене турске производе утицаће на мање цијене тих производа на црногорском тржишту. Такође, оцијењено је да ће овакав третман и узајамна либерализација додатно утицати на долазак страних инвеститора у Црну Гору у пољопривредном и услужном сектору.

Влада је донијела Уредбу о условима, начину и динамици спровођења мјера аграрне политике за 2020. годину – АГРОБУЏЕТ, којим се утврђују услови, начин и динамика спровођења мјера аграрне политике за тржишно-цјеновну политику, политику руралног развоја, послове од јавног интереса, социјалне трансфере појединцима, безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове и мјере у области рибарства.

Донијет је Програм газдовања шумама за 2020. годину. Програм је урађен у складу са опредијељеним средствима у буџету Црне Горе од 5.076.642 еура. Планирано је да се концесионарима са којима су закључени дугогодишњи уговори о концесијама дају на коришћење укупне количине од 260.272 м³ бруто дрвне масе, док су за продају дрвета у дубећем стању опредијељене количине од 213.791 м³ бруто дрве масе. Ове године планирано је обезбјеђивање адекватне количине дрвне масе за мале дрвопрерађиваче у свим подручним јединицама, за предузећа која упошљавају до пет радника. Такође, наставиће се реализација пилот пројекта, продајом дрвних сортимената са шумских стоваришта, и то у подручним јединицама Пљевља, Жабљак, Колашин, Беране и Рожаје, у количини до 30.000 м³. Имплементацијом Програма оствариће се буџетски приход који је пројектован на износ од 8.516.258 еура.

Влада је донијела Одлуку о додјели концесије за коришћење дијела вода са изворишта „Комуницаˮ, Општина Даниловград, за флаширање, односно паковање или допремање воде у комерцијалне сврхе и прихватила текст Уговора о концесији. Одлуком је концесија, под прецизно дефинисаним условима, додијељена инвеститору „Натуре Тецхнологyˮ д.о.о. из Бара.

Усвојена је Информација о обезбјеђивању потребних средстава за спровођење одлука Уставног суда на име потраживања бивших радника Радоја Дакића којима је Влади – Министарству финансија наложено да исплати одговарајуће накнаде.

Влада је, показујући одговоран однос према пресудама Уставног суда и разумијевање за захтјеве радника некадашњег „Радоја Дакића“, издвојила потребна средства и одлучила да одмах по стицању неопходних услова исплати цио пресуђени износ. На основу процјене Министарства финансија за подмирење свих трошкова по основу шест пресуда Уставног суда Црне Горе издвојено је из текуће буџетске резерве 910.000 еура које могу бити исплаћене чим се за то буду стекли услови.

Влада је дала сагласност за Преусмјерење средстава са Текуће буџетске резерве на потрошачку јединицу Министарство спорта и младих у износу од 300.000 еура за финансирање, односно суфинансирање изградње односно обнове спортских објеката. Министарство је препознало да ће се овим пројектима додатно унаприједити спортска инфраструктура и да ће изграђени односно обновљени спортски објекти бити у функцији што квалитетнијег развоја рекреативног, врхунског и школског спорта.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?