Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио министра иностраних послова Србије Вука Јеремића

Објављено: 10.07.2008. 00:09 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас министра иностраних послова Србије Вука Јеремића.

Премијер Ђукановић је поновио честитке и изразио задовољство формирањем Владе Србије са јасним демократским и проевропским опредјелјенјем, и истакао важност тог чина, не само за Србију и њене грађане, већ и за сусједне земље и регион у цјелини. Честитавши господину Јеремићу реизбор на мјесто министра иностраних послова Србије, предсједник Владе наше земље је пожелио Србији да заузме мјесто која јој припада у балканској композицији на путу ка бриселским структурама. Он је изразио увјерење да ће се односи између двије земље унаприједити до нивоа који одговара и традицији и заједничкој европској перспективи. Премијер је изразио спремност Црне Горе да билатералне релације, које могу бити примјер у региону, унапређује у свим областима, поготово у домену економије.

Министар Јеремић се захвалио на честиткама и апострофирао јак симболизам његове данашње посјете Црној Гори, један дан након формирања нове Владе Србије, чиме се истиче њена опредијељеност за унапрјеђење односа са земљама у региону, првенствено са Црном Гором, са којом Србија има најснажније историјске и економске везе, али и заједничку европску перспективу. Он је истакао да период извјесних траума у односима двије земље, након обнове црногорскле независности, припада прошлости, а да нова политичка реалност омогућава ангажман на реализацији пројеката од обостраног интереса. Министар иностраних послова Србије је пренио позиве Предсједника Републике, Бориса Тадића и премијера Србије, Мирка Цветковића, предсједнику Владе Ђукановићу да посјети Београд, што је црногорски премијер са задовољством прихватио, упућујући истовремено позив Цветковићу да посјети Црну Гору.

Везано за питање Косова, Министар Јеремић је истакао да Влада Србије изузетно цијени политичку позицију Црне Горе, поготово имајући у виду сложеност ситуације у којој се наша земља, у том контексту, сада налази. Он је изнио намјеру Србије да на септембарској Генералној скупштини Уједињених нација предложи Резолуцију којом ће се захтијевати од Међународног суда правде да оцијени правну утемељеност проглашења независности Косова. Саговорници су изразили наду да ће обије земље веома брзо направити значајне искораке ка Европској унији, те да ће тренутни проблеми, проузроковани негативним исходом ирског референдума, бити брзо превазиђени. Разматрани су и конкретни пројекти сарадње, при чему је посебно истакнут значај инфраструктурног повезивања држава, модерним аутопутем и жељезницом.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?