Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио предсједника Свјетске шаховске организације и предсједника Републике Калмикије Кирсана Николајевича Иљумжинова

Објављено: 10.07.2008. 00:08 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас господина Кирсана Николајевича Иљумжинова, предсједника Свјетске шаховске организације и предсједника Републике Калмикије са сарадницима. У разговору су учествовали челници Шаховског савеза Црне Горе, господин Срђа Драгашевић и Владимир Шакотић, као и министри у Влади Црне Горе, Андрија Ломпар и Јусуф Каламперовић, у својству предсједника Скупштине ШСЦГ, односно члана Извршног одбора ШСЦГ.

Предсједник Ђукановић је упознао господина Иљумжинова са динамичним демократским и економским развојем Црне Горе. Он је истакао заинтересованост Црне Горе да обезбиједи одговарајуће мјесто на мапи значајних међународних догађаја. У том смислу, посебно је наглашена кандидатура Црне Горе за домаћина Шаховске олимпијаде 2012. године. Предсједник Ђукановић је оцијенио да је Црна Гора апсолутно спремна за квалитетну организацију најважније свјетске шаховске манифестације. Политичка, економска и безбједносна стабилност, изузетно добри услови и атрактивност Црне Горе, препоручују нашу државу за референтног домаћина великих међународних манифестација, закључио је Ђукановић.

Господин Кирсан Николајевич Иљумжинов је информисао предсједника Ђукановића о историјату, функционисању и мисији ФИДЕ, наглашавајући да изузетно цијени одлуку Владе Црне Горе да подржи иницијативу националног шаховског савеза који је аплицирао за организацију Шаховске олимпијаде 2012. године. Он је саопштио да је Црна Гора, уз Шведску и Турску, најозбиљнији кандидат за домаћина овог значајног догађаја, који окупља хиљаде шахиста из 165 држава. Констатујући да Црна Гора има све потребне услове за организацију највећих шаховских такмичења, господин Иљумжинов је истакао да подржава нашу кандидатуру, посебно имајући у виду да овакве манифестације служе међународној афирмацији малих држава. Предсједник ФИДЕ је посебну пажњу посветио активностима на плану глобалне популаризације шаха, наглашавајући да је Свјетска шаховска организација препознала ентузијазам и посвећеност шаху који се традиционално његује у Црној Гори.

Предсједник Ђукановић и господин Иљумжинов су истакли сагласност у вези потребе унапређења шаховске инфраструктуре по свјетским мјерилима. Сходно томе, Црна Гора ће предузети активности на реализацији иницијатива које на одговарајући начин пропагирају шах.

Господин Иљумжинов је такође упознао предсједника Ђукановића са главним политичким и економским карактеристикама Републике Калмикије, на чијем се челу налази. Он је изразио спремност за сарадњу са Црном Гором на различитим пољима, и упутио позив предсједнику Владе да посјети ову аутономну републику у саставу Руске федерације.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?