Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Кроз дијалог о заједничким вриједностима договор и разумијевање са МЦП нијесу далеко

Објављено: 25.01.2020. 17:43 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuВјерујем да ће наредни дани донијети јасне позиције обје стране и да ће Влада и Митрополија црногорско-приморска кроз дијалог који гради мостове превазићи разлике, афирмишући заједничке вриједности, рекао је потпредсједник Владе Зоран Пажин у интервјуу агенцији МИНА.

Потпредсједник Пажин је саопштио да подржава поруке представника МЦП којима се позива на дијалог и поштовање различитости у црногорском друштву.

“Нарочито поздрављам недавну изјаву ректора Цетињске богословије Гојка Перовића, који је апеловао да не смије бити непријатељства међу грађанима Црне Горе, да смо једни другима потребни и да у Цетињском манастиру има мјеста за све вјернике”, рекао је потпредсједник.

Навео је да је увјерен да договор и разумијевање нијесу далеко, ако представници Митрополије истрају у таквим ставовима и ако те вриједности буду узете као основа за дијалог.

“Исто тако, сигуран сам да нетолеранција за другачије мишљење или жустра реторика усмјерена против премијера или предсједника државе неће приближити наше ставове”, саопштио је.

Он је казао да је, ако Митрополија прихвати да је неопходно да, као и сви други у Црној Гори, дјелује у оквирима правног система, Влада спремна да Митрополији, ако је то потребно, пружи и додатне гаранције да ниједно право које јој по закону припада неће бити угрожено.

Потпредсједник Пажин је рекао да је увјерен да ће, ако се искрено приступи дијалогу, и вјерски канони и важећи закони освијетлити исти пут рјешавања свих неразумијевања и неслагања.

“А то је да Црна Гора може ићи напријед само ако све вјерске и националне заједнице имају једнака права, ако сви поштујемо једни друге и ако закони државе Црне Горе једнако важе за све”, оцијенио је. 

Он је подсјетио да је премијер Душко Марковић више пута поручио да је Влада апсолутно спремна да, без одлагања, са Митрополијом отпочне дијалог о уређењу међусобних односа и додатној заштити њених права и интереса кроз потписивање темељног уговора.

“Што се Владе тиче, врата за такав дијалог су отворена, надамо се позитивном одговору Митрополије на позив премијера и очекујемо да ускоро кроз искрени разговор, у доброј вјери, ријешимо сва отворена питања”, поручио је потпредсједник.

Он је казао да у Влади једино што очекују од Митрополије јесте да прихвати оне исте законске обавезе које су прихватиле и све друге вјерске заједнице са којима је држава потписала темељне уговоре.

“Са друге стране, иако је и сама Митрополија црногорско-приморска позивала на дијалог о закључењу темељног уговора, ових дана тим поводом путем медија шаље поруке које бисмо могли оцијенити контрадикторним у том смислу”, оцијенио је Пажин.

Он је рекао да зато вјерује да ће наредни дани донијети јасне позиције обје стране и да ће кроз дијалог који гради мостове бити превазиђене разлике, афирмацијом заједничких вриједности.

Пажин је казао да у свакој правно уређеној држави, да би нека вјерска заједница склопила уговор са државом она мора имати својство правног лица, односно мора бити уписана у јавни регистар код надлежног државног органа.

Он сматра да правни експерти у Митрополији веома добро знају да су све друге вјерске заједнице које имају потписан темељни уговор са Владом своје дјеловање на територији Црне Горе ускладиле са законима државе.

“Ако је Српска православна црква данас уредно уписана у јавни регистар код надлежног државног органа у Србији, питам се онда зашто би за МЦП био проблем да буде једнако тако уписана у јавни регистар у држави Црној Гори”, навео је Пажин.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?