Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Зенка: Закон неопходан због укупне друштвене и културне еманципације Црне Горе

Објављено: 27.01.2020. 16:44 Аутор: ПР служба

Влада се неће стављати између Црногорске и Српске православне цркве, нити ће уређивати њихове међусобне односе након што буде ријешено питање црквене имовине у Црној Гори, које третира Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, истакао је у интервјуу Побједи министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка и поручио да сви који буду незадовољни правду треба да потраже на суду. 

- Створила се атмосфера као да Влада, односно држава преко овог Закона некоме нешто одузима, а некоме нешто даје. То није тако. Незадовољне стране законским путем могу да се обрате институцијама да би оствариле своје право. Држава неће силом ући ни у један објекат. Уосталом и држава ће да слиједи процедуру за долажење до правде, све је прописано законима.

- Када сам дошао на чело Министарства мој први захтјев је био да се нацрт овог закона повуче из Венецијанске комисије и да још радимо на њему. Успоставили смо поново контакте са вјерским заједницама, с тим што смо са СПЦ почели разговоре мало касније у односу на остале. Детаљно смо прошли сваки члан закона и једино се на састанцима са СПЦ показало да са њима неће бити позитивног исхода. Наставили смо, јер нам је овај закон неопходан због укупне друштвене и културне еманципације Црне Горе, али и због тога што је тада важећи одавно застарио.

- Влада неће поклекнути ни под каквим притисцима. Влада је рекла да је спремна на дијалог и Премијер је позвао Митрополију црногорско-приморску и митрополита Амфилохија. Док год молебани и литије протичу мирно све је у реду. То је њихово апсолутно право да и на тај начин јачају преговарачку позицију, али апсолутно неће утицати на промјену одлука Владе.

Интервју министра Зенке за Дневни лист "Побједа" можете прочитати овдје.

МИНИСТАРСТВО ЗА ЉУДСКА И МАЊИНСКА ПРАВА

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?