Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића у Паризу, на Првом Самиту Барселонског процеса : Унија за Медитеран

Објављено: 13.07.2008. 23:26 Аутор: Насловна страна
ГОВОР ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ МИЛА ЂУКАНОВИЋА У ПАРИЗУ, НА ПРВОМ САМИТУ БАРСЕЛОНСКОГ ПРОЦЕСА: УНИЈА ЗА МЕДИТЕРАН

Поштовани предсједниче Саркози,
Поштовани предсједниче Мубарак
Поштовани генерални секретаре УН Бан Ки Мун,
Уважени предсједници и премијери,
Ваше екселенције,
Даме и господо

Поздрављам Вас у име Црне Горе и захваљујем предсједнику Саркозију на позиву. Почећу са поруком коју нам је упутио: историја, географија и култура повезују судбину Европе и Медитерана и обавезују нас да се ујединимо у заједничком стремљењу да изграђујемо бољу будућност будућност мира и правде, разумијевања и поштовања, солидарности и просперитета.

Желим да истакнем улогу енергичног приступа Француске, која је са осталим европским партнерима, визију Барселонског процеса: Уније за Медитеран, претворила у реалност. Такође, и увјерење да ће Француска током шестомјесечног предсједавања Европском Унијом, са истом посвећеношћу и сензибилитетом динамизирати активности за достизање заједничких циљева које данас промовишемо.

Захваљујем свим чланицама Барселонског процеса, посебно актуелном пресједавајућем Француској и ранијем пресједавајућем Словенији, на подршци Црној Гори да постане пуноправан члан овог ојачаног Евро-медитеранског партнерства. Црна Гора ће, а увјерен сам и остале три нове чланице наша два сусједа са медитеранске обале Балкана Босна и Херцеговина и Република Хрватска, као и Књажевина Монако - бити препозната као поуздан и конструктиван партнер.

Црна Гора је државност и међународно признање обновила прије нешто више од двије године на демократском референдуму, у складу са највишим европским стандардима. Први пут је на Балкану створена држава на такав начин. И на овом суштински важном примјеру, потврдили смо способност за дијалог и толеранцију, за сензибилан и одговоран однос према очувању унутрашњег мултиетничког и мултирелигијског склада и стабилности, за историју и традицију добросусједства и сарадње заједничких вриједности које баштини Медитеран и његова древна цивилизација, током своје бурне историје. Црна Гора је примјер како прожимање етничких, вјерских и културних разноликости, кроз балканско, медитеранско и европско насљеђе, може и треба да буде залога наше боље заједничке будућности.

Остварили смо значајан напредак на путу европских и евроатлантских интеграција, што су наши стратешки приоритети. Успјешно имплементирамо Споразум о стабилизацији и придруживању, заједно са новоусвојеним Уставом и другим стратешким документима којим је трасиран пут до насег европског циља. У истој равни ових приоритета је и наше активно учешће у регионалним иницијативама и конструктиван однос и политика према свим питањима од значаја за стабилност и европску перспективу нашег региона. Остварујемо веома динамичан економски развој. Максимално смо посвећени очувању и изградњи еколошке државе, у складу са стратегијом одрживог развоја, што је и наше уставно опредјељење. Сви ови резултати, вјерујемо, препоручују Црну Гору да у овој години започне вишу фазу своје европске интеграције.

Црна Гора снажно подржава пројектну димензију Иницијативе Барселонски процес: Унија за Медитеран. У обезбјеђењу еколошких квалитета Медитерана, јачању морских и копнених веза, снажењу заштите од климатских промјена и других ванредних изазова, осигурању енергетске безбједности, унапређењу образовних и научно-истраживачких капацитета, подстицању предузетништва за развој видимо најбоље претпоставке за остваривање извјесније, одрживије и хуманије перспективе за наше грађане и просперитетан суживот.

Предсједник Саркози је 13. јул означио веома важним датумом за Медитеран и Европу. За нас, у Црној Гори, утолико више, зато што је 13. јул Дан државности Црне Горе. То је један од најсвјетлијих датума у црногорској историји. На Берлинском конгресу, 13. јула 1878. године, Црна Гора је први пут добила признање као независна држава. Такође, 13. јула 1941. године, црногорски народ је масовно устао на побуну против фашизма. О том великом догађају из наше историје, писао је између осталих и познати свјетски и француски интелектуалац Жан Пол Сартр.

Вјерујем да ће 13. јул за Европу и Медитеран остати заувијек запамћен као дан одлуке о заједничкој посвећености изградњи боље и срећније будућности за све наше народе и државе.

Хвала вам на пажњи!


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?