Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Црногорском друштву је потребно више разумијевања и сарадње на темељу универзалних вриједности

Објављено: 29.01.2020. 18:20 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Савремена Црна Гора је Уставом дефинисана као заједница слободних и равноправних грађана, због чега принцип једнакости пред законом, укључујући и родну равноправност, јесте и мора бити нераскидиви дио свих наших закона и свих наших политика, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин.

Говорећи на представљању Индекса родне равноправности данас у Подгорици, потпредсједник Пажин је рекао да борба за пуну родну равноправност представља важан дио укупне еманципације црногорског друштва. 

„Јасно је да је данас нашем друштву потребно више разумијевања и више сарадње на темељу вриједности које нас уједињују, без обзира на све наше разлике и посебности. У првом реду, то је јачање и заштита универзалних људских права и слобода, укључујући и унапређење положаја и права жена у црногорском друштву,“ саопштио је.

Сви друштвени актери који слиједе ову вриједну друштвену мисију и који се залажу за једнакост свих пред законом и пуну родну равноправност имаће у Влади Црне Горе искреног савезника и подршку, закључио је потпредсједник Пажин.

„Ипак, морамо бити свјесни да живимо у времену у којем се назадне идеологије прошлих времена често заводљиво промовишу у јавности као праве вриједности. Једнако тако се демократски развој друштва и борба за једнака права свих покушавају представити као слабост нашег друштва и наводна издаја традиције,“ оцијенио је.

Потпредсједник Пажин је подсјетио да је још Валтазар Богишић у свом монументалном дјелу, Општем имовинском законику за Књажевину Црну Гору, одлучно одбацио све друштвене предрасуде о неједнакости права. „Назвао их је „злим обичајем“ за који каже да је „никад тврд, никад законит“, оставивши нам истински вриједно завјештање и еманципаторску правну традицију према којој и данас имамо велики дуг“.

Један од тих „злих обичаја“, појаснио је потпредсједник, свакако је оправдавање и заступање неравноправног положај жена у друштву. Додао је да Индекс родне равноправности за Црну Гору упозорава да борба за једнакост и једнаке могућности свих у црногорском друштву није у потпуности добијена.

„Ако постоје области у којима жене, односно половина нашег становишта, немају једнаке прилике и не остварују једнака права, то значи да као друштво не користимо све своје могућности и не стварамо пуном снагом нову друштвену и економску вриједност. На данашњој генерацији црногорских грађанки и грађана је одговорност да ову друштвену неправду до краја искоријенимо и тиме ослободимо пуни развојни потенцијал нашег друштва,“ нагласио је потпредјсједник.

На примјеру Женске политичке мреже, рекао је потпредсједник, црногорско друштво је имало прилике да се увјери да су универзалне људске вриједности слободе и равноправности старије од свих разлика и посебности.

Потпредсједник Пажин је оцијенио да су храбре и мудре жене окупљене око Женске политичке мреже показале је да је, и у околностима великих политичких разлика, интерес црногорског друштва и заштита заједничких вриједности оно што нас спаја и на чему можемо и морамо градити заједничку будућност.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?