Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић разговарао са грчким министром вањских послова Дендиасом: Грчка снажно подржава интеграцију ЦГ у ЕУ

Црна Гора и Република Грчка дијеле став да је проширење Европске уније једна од најважнијих европских политика која доприноси напретку свих држава уније и обезбјеђује виши степен сигурности југоистока Европе, закључили су на састанку у Подгорици предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и министар вањских послова Републике Грчке Никос Дендиас.

„Политика проширења није само позитивна по државе овог региона већ је њен циљ Европа која је сигурнија, безбједнија и просперитетнија. Вјерујемо да ће нова Европска комисија јачати процес проширења Европске уније дајући тежиште суштини, а не форми. За нас је Европска унија једини избор“ – рекао је на састанку премијер Душко Марковић.

Министар Дендиас је казао да је интеграција држава Западног Балкана у Европску унију један од грчких вањскополитичких приоритета те да ће Грчка у европским институцијама наставити да снажно подржава ту политику.

Предсједник Владе се захвалио Грчкој и на подршци Црној Гори у процесу нашег прикључења НАТО-у рекавши да се Црна Гора већ у прве двије и по године чланства показала као одговорна савезница.

Премијер Душко Марковић је информисао госта о унутрашњим и вањских приоритетима своје Владе рекавши да је одлука да тежиште буде на економској политици дало одличне резултате који се огледају у добрим развојним политикама, привредном расту који је међу највишима у Европи, смањењу незапослености, повећању буџетских прихода и високом приливу страних директних инвестиција што све има за циљ даље повећање животног стандарда грађана.

Предсједник Владе Црне Горе и министар вањских послова Републике Грчке закључили су да су билатерални односи двију држава одлични и да обје стране виде могућност њиховог продубљивања посебно у областима туризма, саобраћаја и образовања.

Закључено је да ће односе посебно оснажити планирана званична посјета предсједника Владе Републике Грчке Киријакоса Мицотакиса Црној Гори.

Министар вањских послова Републике Грчке састаће се током званичне посјете Црној Гори и са предсједницима Црне Горе Милом Ђукановићем и Скупштине Црне Горе Иваном Брајовићем као и са министром вањских послова Срђаном Дармановићем.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?