Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на Свечаној академији Црногорског олимпијског комитета поводом годишњице признања Црногорског олимпијског комитета и одласка спортиста на Олимпијске игре

Објављено: 19.07.2008. 04:26 Аутор: Насловна страна
Мило Ђукановић, предсједник Владе Црне Горе

Говор на Свечаној академији поводом годишњице признања Црногорског олимпијског комитета и одласка спортиста на Олимпијске игре

Подгорица, 18.јул 2008.


Уважени спортисти и спортски радници,
Даме и господо

Задовољство ми је да вас поздравим овим свечаним, за нашу државу Црну Гору веома значајним поводом.

Вечерас са радошћу испраћамо наше спортисте који ће представљати Црну Гору на олимпијади у Пекингу.

Ми то радимо први пут, иако су пред нама 29. љетње олимпијске игре. У Пекингу ће Црна Гора бити најмлађи члан највеће свјетске породице.

Зато, ако се и за једну земљу учесницу може рећи да је слоган под којим се одржава ова олимпијада ЈЕДАН СВИЈЕТ, ЈЕДАН САН истински погодио осјећања с којима се дочекује тај спектакуларни скуп, онда је то Црна Гора!

Наши спортисти, и сви ми са њима, тачно за три седмице заиста почињемо да живимо свој највећи спортски сан.Због тога ће и имена наших младића и дјевојака, које вечерас пратимо, остати уписана златним словима на првим страницама историје црногорског спорта.

Црна Гора, која је одавно препозната и потврђена као земља спортиста, великих спортских личности и богатих спортских потенцијала, стицајем историјских околности први пут под својим државним именом и националним симболима биће представљена на једној од најстаријих и најмасовнијих спортских манифестација у свијету.

Познато је да не постоји већа част и признање, у било којој професији а посебно у спорту, од репрезентовања своје земље. Пред нама је догађај који ће нас све ујединити у жељи да наши спортисти дођу до првих олимпијских медаља и тако представе и своје, и спортске вриједности Црне Горе пред свијетом. Али, њихов наступ на олимпијади, сам по себи, већ је значајан успјех и нашег спорта, и наше државе. Јер, на олимпијадама, зна се, учествују само - најбољи!

Истовремено, годишњица пријема Црногорског олимпијског комитета у свјетску олимпијску породицу потврда је нашег општег прогреса и чињенице да је спорт једна од кључних полуга међународне афирмације сваке државе.

То је, додатно, од посебног значаја у овом времену, у процесу убрзаног напретка Црне Горе на европском путу развоја.

У свакој сфери живота, желимо да покажемо да смо специфичан, вриједан и уважен дио Европе. Наша ријешеност да самостално управљамо својом будућношћу свакодневно добија убједљиву потврду. Без сумње, тако је и на
спортском плану, што су на најбољи начин доказали наши златни ватерполисти у Шпанији, који су као дебитанти освојили европски трон.

Њихов велики успјех је додатни мотив свим црногорским спортистима. Њихов подвиг јача нашу наду да се црногорска застава и у Пекингу може уздићи до побједничког трона.

Све то обавезује државу да континуирано инвестира у спорт и спортску инфраструктуру. Зато је једно од важних опредјелјенја Владе Црне Горе да убудуће још посвећеније и са посебним сензибилитетом, ради на креирању
квалитетног амбијента за развој спорта.

Нашим спортистима путницима за Пекинг, који су нас овдје вечерас окупили, дугујемо велику захвалност и поштовање. Али, ова свечаност је
повод да се присјетимо и генерација врхунских црногорских спортиста који су својим резултатима задужили Црну Гору.

Њихови успјеси су остварени у различитим оквирима државног трајања Црне Горе током претходних деценија. Они су утрли пут данашњој генерацији спортиста које свечано пратимо у Пекинг.

На крају, дозволите ми да Вам пожелим спортску срећу на борилиштима у Пекингу, а Ви знате да она прати храбре!

Будите и тамо онакви какве вас ми знамо великог срца и хладне главе.

Живите свој најљепши спортски сан.

С поносом репрезентујте своју земљу, са увјерењем да су са вама, у далекој Кини, срца свих грађана Црне Горе.

Дочекаћемо Вас као своје хероје, јер ви то већ јесте, без обзира на такмичарски резултат.

Срећно! Хвала Вам на пажњи!Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?