Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић у Берлину: Њемачка подржава Црну Гору на плану усвајања Шенген стандарда и јачања граничне безбједности

Објављено: 31.01.2020. 19:03 Аутор: МУП
Њемачка подржава Црну Гору на плану усвајања Шенген стандарда и јачања граничне безбједности, а јачање сигурности границе је најконкретнији допринос јачању Европе, саопштено је данас у Берлину током састанка министра унутрашњих послова Мевлудина Нухоџића са савезним министром унутрашњих послова, грађевине и домовине Њемачке Хорстом Зехофером.

„Црногорска полиција остварује интензивну и квалитетну сарадњу са њемачком полицијом у борби против свих облика тешког и организованог криминала, а посебно кријумчарења наркотика. Заједнички гледамо на изазове безбједности у Европи, а закључивање Споразума о сарадњи у области безбједности између Црне Горе и Савезне Републике Њемачке, чије усаглашавање је у току, показатељ је наших заједничких напора да наше пријатељске и партнерске односе додатно оснажимо“, истакао је министар Нухоџић.

Зехофер је навео да Њемачка у континуитету подржава Црну Гору ка пуноправном чланству у Европској унији. Констатовао је да је Влада Црне Горе остварила значајне резултате на том пољу. „Њемачка то препознаје и цијени, што потврђују и бројне донације савремене опреме, коју Полиција Црне Горе користи у заштити државне границе“, нагласио је Зехофер.

Министри Нухоџић и Зехофер су разговарали и о илегалним миграцијама, које са собом носе пријетње и од других облика криминала, као што су трговина лјудима и тероризам. „Управлјање миграцијама је на самом врху агенде Министарства унутрашњих послова Црне Горе. Актуелна балканска рута кретања миграната захтијева да са партнерским службама Европе још интензивније сарађујемо, посебно у борби против кријумчарскх мрежа. Морамо бити уједињени у нашој посвећености сузбијању трговине људима и кријумчарења миграната“, казао је министар Нухоџић.

Министар је потврдио спремност црногорских агенција за спровођење закона да наставе да користе добре праксе и искуства Њемачке, која ће омогућити усвајање најновијих знања и вјештина по угледу на најразвијеније европске земље.

Обострано је исказано задовољство чињеницом да ће се предстојећи Форум министара правде и унутрашњих послова Европска унија – Западни Балкан, у оквиру предсједавања Њемачке Савјетом ЕУ, одржати у септембру у Црној Гори.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА


Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?