Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Запречавање границе изводи се у складу с планом и споразумом ЦГ и Србије

Неистинита је тврдња објављена јутрос синхрионизовано у више медија у Републици Србији према којој је протеклих дана почело „по налогу полиције“ копање канала на граници са Србијом и то како би се наводно „спријечио долазак вјерника из Србије на литије“.

Истина је да се запречавање тзв. дивљих прелаза на државној граници Црне Горе и Републике Србије изводи у складу са предвиђеном динамиком коју су усагласиле двије државе.

Црна Гора и Република Србија водиле су од 7. марта 2011. године преговоре који су резултирали закључењем међудржавног Споразума о регулисању режима пограничног саобраћаја и више споразума о граничним прелазима и пограничном саобраћају између Црне Горе и Републике Србије. Споразумима, који су потписани, ратификовани у обје државе и који су ступили на снагу пописана су и прелазна мјеста за прелажење државне границе ван службено отворених граничних прелаза како би становништву настањеном у пограничним општинама Црне Горе – Пљевља, Бијело Поље, Петњица и Рожаје, и Републике Србије – Прибој, Сјеница, Тутин и Нови Пазар било олакшано кретање и прелажење заједничке државне границе у намјери да развијају и унапређују привредну, образовну, здравствену, социјалну, културну, спортску и друге видове сарадње, уважавајући да је сарадња између становништва пограничних подручја основ добре сарадње сусједних држава.

Двије државе усагласиле су и динамику запречавања путева погодних за незаконит прелазак државне границе. На састанку одржаном у Подгорици 19. марта 2019. године констатовано је да су руководиоци граничних полиција обију држава потписали Елаборат, којим је, како је констатовано на састанку међудржавне Мјешовите комисије задужене за праћење спровођења одредаба споразумâ, одржаном на Златибору 22. новембра 2019. године, предвиђено затварање 29 путних праваца и 30 тачака и то 16 у Републици Србији и 14 у Црној Гори. (Прилог: дјелови прве и посљедње стране Записника).

Радови на запречавању путева погодних за незаконит прелазак границе изводе се са црногорске стране у складу са закључцима Мјешовите комисије и у складу са раније предузетим припремама. (Прилог: прва страна Уговора закљученог 26. децембра 2019. године).

Из наведеног је јасно да није ријеч о активностима које су покренуте ових дана и које су, како је то злонамјерно и у сврху ширења лажних вијести објавило више медија у Републици Србији циљ онемогућавање вјерника да прелазе границу. Сви гранични прелази између Црне Горе и Републике Србије отворени су и на њима се саобраћај одвија без сметњи.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?