Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић у Берлину: Интензивнијом сарадњом у борби против илегалне трговине оружјем до веће сигурности Западног Балкана и Европске уније

Објављено: 01.02.2020. 16:12 Аутор: МУП
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић саопштио је јуче у Берлину да су унапређење сарадње, партнерства и координације у борби против илегалне трговине ватреним оружјем од приоритетног значаја за ефикасно сузбијање те појаве која представља озбиљну пријетњу и један од кључних безбједносних ризика.

MUP„И регион Западног Балкана и земље Европске уније дијеле заједничке изазове који се тичу појаве илегалног посједовања оружја. Зато је неопходна заједничка и синхронизована акција на плану спрјечавања илегалне трговине оружјем, која представља ризик за сигурност и стабилност на глобалном плану“– рекао је министар Нухоџић на другом састанку на високом нивоу у оквиру француско-њемачке иницијативе за свеобухватну контролу малог и лаког оружја на Западном Балкану (САЛW).

Говорећи о резултатима који су остварени у претходном периоду, министар је навео да је црногорска Полиција током 2019. године поднијела кривичне пријаве због недозвољеног држања оружја против 331 лица и одузела 262 комада различитих врста ватреног оружја, 94 комада минско-експлозивних направа и 16.818 комада муниције различитог калибра. У претходних 6 година, кроз кампању „Поштуј живот врати оружје“, уништено је око 7.000 комада ватреног оружја, 103.280 комада муниције различитог калибара и 680 комада минско експлозивних средстава. Ови подаци потврђују посвећеност државе и надлежних институција бескомпромисној и системској борби против свих облика тешког и организованог криминала и оружаног насиља.

„Министарство унутрашњих послова је опредијељено да пружи пуни допринос смањењу малокалибарског и лаког оружја, сузбијању недозвољеног посједовања, злоупотребе и трговине, као и безбједном управљању залихама оружја и муниције, а тиме остварујемо и циљеве Мапе пута за контролу САЛW-а, али и чинимо да регион Западног Балкана буде сигурније мјесто за живот“ – закључио је министар Нухоџић.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?