Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан трећи округли сто о Нацрту закона о туризму и угоститељству одржан у Подгорици

Објављено: 05.02.2020. 20:53 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

У Подгорици је 4. фебруара 2020. године, одржан трећи округли сто о Нацрту закона о туризму и угоститељству у организацији Министарства одрживог развоја и туризма и Заједнице општина Црне Горе, са циљем омогућавања заинтересованим представницима органа локалних управа, туристичко-угоститељске привреде, научних институција, пословних удружења, цивилног сектора, невладиних организација и предузетника из општина средишњег региона Црне Горе, да дају свој допринос у конципирању законских одредби.

Генерална директорица Директората за развој конкурентности и инвестиције у туризму у Министарству одрживог развоја и туризма Оливера Брајовић у уводном излагању истакла је да се предложеним Нацртом закона о туризму и угоститељству уређују услови за квалитетније обављање туристичке и угоститељске дјелатности, односно унапређење пословања у сектору туризма као једном од развојних приоритета у укупној привреди Црне Горе.

Највећи дио нових одредби у Нацрту закона односе се на транспоновање ЕУ Директиве 2015/2302 о путовањима у пакет аранжманима и повезаним путним аранжманима од 25. новембра 2015., којом је Директива ЕУ 90/314/ЕЕЗ (са којом је усклађен важећи Закон), стављена ван снаге. Основни разлози за доношење нове Директиве су значајне промјене на тржишту услуга путовања које су настале примјеном интернета као најважнијег савременог средства тржишне комуникације. На тај начин, велики број разноврсних услуга путовања које се нуде и продају туристима ван оквира пакет-аранжмана, налази се у „сивој“ зони пословања првенствено због њихове неадекватне покривености одредбама „старе“ Директиве (90/314/ЕЕЗ). Имајући у виду такво стање, приступило се унапређењу законског оквира пословања туристичких агенција обезбјеђујучи уједно и квалитетнију правну сигурност и заштиту туриста/путника као потрошача њихових услуга.

Осим имплементирања ЕУ Директиве 2015/2302, разлози за доношење новог Закона су и минимизирање нејасноћа упућујућих законских норми у односу на друге прописе и то за услуге у наутичком туризму, друмском саобраћају и по питању безбједности хране, затим прецизније дефинисање одредби које се односе на заштиту од буке од електроакустичких и акустичких уређаја из угоститељских објеката, поступка категоризације и др. уз јасније прецизирање подјеле надлежности између инспекцијских служби у зависности од предмета контроле са основним циљем ефикаснијег сузбијања пословања у “сивој” зони.

Трећем округлом столу присуствовало је 18 учесника, представника локалних управа, инспекцијских органа, осигуравајућег друштва из Главног града Подгорица, Никшића, Даниловграда, Тузи и Будве.

У оквиру Јавне расправе поводом Нацрта закона о туризму и угоститељству која траје до 16. фебруара ове године., округлом столу у Подгорици, претходили су округли столови у Бијелом Пољу (16. јануара 2020.) и Будви (28. јануара 2020.).

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?