Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan treći okrugli sto o Nacrtu zakona o turizmu i ugostiteljstvu održan u Podgorici

Objavljeno: 05.02.2020. 20:53 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U Podgorici je 4. februara 2020. godine, održan treći okrugli sto o Nacrtu zakona o turizmu i ugostiteljstvu u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma i Zajednice opština Crne Gore, sa ciljem omogućavanja zainteresovanim predstavnicima organa lokalnih uprava, turističko-ugostiteljske privrede, naučnih institucija, poslovnih udruženja, civilnog sektora, nevladinih organizacija i preduzetnika iz opština središnjeg regiona Crne Gore, da daju svoj doprinos u koncipiranju zakonskih odredbi.

Generalna direktorica Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Olivera Brajović u uvodnom izlaganju istakla je da se predloženim Nacrtom zakona o turizmu i ugostiteljstvu uređuju uslovi za kvalitetnije obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti, odnosno unapređenje poslovanja u sektoru turizma kao jednom od razvojnih prioriteta u ukupnoj privredi Crne Gore.

Najveći dio novih odredbi u Nacrtu zakona odnose se na transponovanje EU Direktive 2015/2302 o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima od 25. novembra 2015., kojom je Direktiva EU 90/314/EEZ (sa kojom je usklađen važeći Zakon), stavljena van snage. Osnovni razlozi za donošenje nove Direktive su značajne promjene na tržištu usluga putovanja koje su nastale primjenom interneta kao najvažnijeg savremenog sredstva tržišne komunikacije. Na taj način, veliki broj raznovrsnih usluga putovanja koje se nude i prodaju turistima van okvira paket-aranžmana, nalazi se u „sivoj“ zoni poslovanja prvenstveno zbog njihove neadekvatne pokrivenosti odredbama „stare“ Direktive (90/314/EEZ). Imajući u vidu takvo stanje, pristupilo se unapređenju zakonskog okvira poslovanja turističkih agencija obezbjeđujuči ujedno i kvalitetniju pravnu sigurnost i zaštitu turista/putnika kao potrošača njihovih usluga.

Osim implementiranja EU Direktive 2015/2302, razlozi za donošenje novog Zakona su i minimiziranje nejasnoća upućujućih zakonskih normi u odnosu na druge propise i to za usluge u nautičkom turizmu, drumskom saobraćaju i po pitanju bezbjednosti hrane, zatim preciznije definisanje odredbi koje se odnose na zaštitu od buke od elektroakustičkih i akustičkih uređaja iz ugostiteljskih objekata, postupka kategorizacije i dr. uz jasnije preciziranje podjele nadležnosti između inspekcijskih službi u zavisnosti od predmeta kontrole sa osnovnim ciljem efikasnijeg suzbijanja poslovanja u “sivoj” zoni.

Trećem okruglom stolu prisustvovalo je 18 učesnika, predstavnika lokalnih uprava, inspekcijskih organa, osiguravajućeg društva iz Glavnog grada Podgorica, Nikšića, Danilovgrada, Tuzi i Budve.

U okviru Javne rasprave povodom Nacrta zakona o turizmu i ugostiteljstvu koja traje do 16. februara ove godine., okruglom stolu u Podgorici, prethodili su okrugli stolovi u Bijelom Polju (16. januara 2020.) i Budvi (28. januara 2020.).

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?