Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић разговарао са предсједником Републике Словеније Данилом Турком

Објављено: 03.09.2008. 00:38 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић разговарао је данас у Подгорици са предсједником Републике Словеније Данилом Турком.

Предсједник Ђукановић је истакао задовољство нивоом и садржајем билатералних односа Словеније и Црне Горе. Он је изразио захвалност државној политици Словеније на подршци коју је у континуитету пружала државним стремљењима Црне Горе чиме је створен квалитетан темељ међусобних односа који се од успостављања државне самосталности Црне Горе додатно надограђује.

Премијер је обавијестио господина Турка о напретку Црне Горе на путу европских и евроатланских интеграција, наводећи да је приоритет Владине политике да допринесе унапрјеђењу квалитета живота грађана Црне Горе кроз побољшање демократских и економских слобода и животног стандарда. Као резултат и сатисфакција оваквог рада, стићи ће и чланство у поменутим интеграцијама. Ђукановић је посебно захвалио Словенији на посвећености европској перспективи региона Западног Балкана у цјелини током њеног недавно завршеног предсједавања Европском Унијом, истичући значај који Црна Гора придаје трансферу знања и искуства из Словеније у процесу који Црна Гора пролази на свом путу до пуноправног чланства у ЕУ. Овом приликом, он је изразио наду да ће Љубљана и убудуће дјеловати конструктивно у отклањању недоумица, присутних у неким европским центрима, око темпа уједињења Европе и на овом простору.

Размијењена су и мишљења о актуелној политичкој ситуацији у Региону, при чему је истакнут конструктиван приступ Црне Горе и њен значајан допринос остварењу регионалне стабилности и регионалне европске перспективе, што је у интересу не само Западног Балкана, него и читаве Европе. Саговорници су се сложили да је позиција Црне Горе, када је у питању признавање независности Косова, веома деликатна, због чега је изражено пуно разумијевање за одговоран приступ који је Црна Гора показала у претходном периоду.

Господин Турк је нагласио да ће Словенија и даље досљедно подржавати намјере Црне Горе да се брзо интегрише у европско друштво. У том контексту, посебно је нагласио да је ово његова прва посјета једној од земаља чланица бивше СФРЈ, што је, свакако, одраз високог нивоа разумијевања Словеније за резултате које је Црна Гора остварила. Говорећи о економским односима двије државе, он је рекао да је привредни развој Црне Горе импресиван и изразио задовољство економском размјеном и пословањем бројних словеначких инвеститора који свој бизнис обављају у нашој држави.

Заједнички је уочен широк простор за даљи развој економских односа и још крупнији уплив словеначких инвестиција, поготово у сјеверном дијелу Црне Горе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?