Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 156. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на 156. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, донијела Програм рада за 2020. годину.

Економске активности Владе у овој години ослањају се на успјешну политику вођену у овој области у протекле три године мандата која се огледа у континуираним високим стопама привредног раста, међу највишима у Европи, високом приливу страних директних инвестиција, значајном смањењу незапослености и квалитетној реализацији приоритетних развојних пројеката.

Стратешки циљ економске политике Владе Црне Горе и у овој години је одржив раст који ће допринијети даљем повећању квалитета живота грађана.

У процесу европске интеграције Влада Програмом рада за 2020. годину планира спровођење активности на реализацији обавеза из преговарачког процеса још интензивнијом и квалитетнијом динамиком шаљући недвосмислену поруку свог кључног стратешког приоритета, као јасан одговор на временски хоризонт из Стратегије проширења ЕУ и знак спремности за учешће у дијалогу о будућности Европе 2020-2022.

Програм рада Владе за 2020. годину прожет је активностима које проистичу из европске агенде, са значајним бројем ставки из Тематског дијела и чак 30 обавеза из Нормативног дијела, које су уједно и обавезе утврђене Програмом приступања Црне Горе ЕУ 2020-2022.

У Тематском дијелу Програма рада Владе за 2020. годину планиране су 143 обавезе, од чега 58 из области политичког система, унутрашње и вањске политике и 85 обавеза из области економске политике и финансијског система.

У Нормативном дијелу планиране су укупно 48 обавезе, од чега 11 из области политичког система, унутрашње и вањске политике и 37 обавеза из области економске политике и финансијског система.

Усвојен је и Извјештај о реализацији Програма рада Владе Црне Горе за 2019. годину којим је дат пресјек стања реализације обавеза у 2019. години у тематском и нормативном дијелу, као и у области праћења реализације приоритетних развојних пројеката, по ресорима.

Рализовано је укупно 88,8 одсто обавеза из Програма рада Владе за 2019. годину, што је оцијењено изузетно успјешним резултатом. Поред тема предвиђених Програмом рада, Влада је у 2019. години, размотрила укупно 1844 теме и то: 36 предлога закона, 1 нацрт закона, 42 уредбе, 289 одлука, 1 стратегију, 483 информације, 120 извјештаја, 7 уговора/споразума, 194 платформе, дала мишљење или сагласност на 2 предлога закона, 1 одлуку, 6 иницијатива за оцјену уставности и законитости, 6 амандмана и размотрила 656 других тема из надлежности Владе.

У оквиру процеса европске интеграције, Влада је донијела Програм приступања Црне Горе Европској унији 2020 – 2022. Програм је стратешки документ који обухвата 33 преговарачка поглавља у табеларном приказу. Како се правна тековина Европске уније константно мијења и развија, а имајући у виду динамику преговарачког процеса, Програм приступања се на годишњем нивоу прилагођава промјенама у оквиру процеса развоја права ЕУ. У складу с тим, овај документ усклађен је са новом правном тековином ЕУ, али и динамиком доношења националних законодавних и стратегијских докумената, односно планираним запошљавањима. ППЦГ је кроз преговарачка поглавља структуриран на сљедећи начин: увод у поглавље, планови и потребе (стратешки и законодавни оквир) даљег усклађивања с правном тековином ЕУ, као и админстративни капацитети.

Програмом приступања Црне Горе ЕУ 2020–2022. планирано је доношење 491 прописа, од чега 97 закона, 278 подзаконских аката и 116 стратешких докумената. За 2020. годину планирано је доношење 48 закона и 178 подзаконских аката, односно 56 стратешких докумената. План јачања административних капацитета обухвата збирно податке прерасподјеле посла, мобилности унутар органа јавне управе, као и нова запошљавања. По том основу планирано је укупно ангажовање 442 службеника, од чега 267 у 2020. години.

Усвојен је и Извјештај о реализацији Програма приступања Црне Горе Европској унији 2019-2020, за 2019. годину. У Извјештају је наведено да је, од укупно 298 обавеза, испуњено 213, што чини 71 одсто реализације. Од 222 закона и подзаконских аката реализовано је 146, односно 66 одсто. Такође, од 76 стратегијских докумената, испуњено је 67, што чини 88 одсто.

Влада је усвојила ИИ прилог извјештају Европске комисије о Црној Гори за период 1. новембар 2019. – 31. јануар 2020. године. Овим документом Црна Гора информише Европску комисију о стању у области политичких и економских критеријума, односно о напретку у дијелу преузимања обавеза из чланства за 33 преговарачка поглавља. Прилог представља значајну полазну основу Европске комисије приликом израде годишњег извјештаја за Црну Гору у којем се констатују остварени резултати и дају препоруке за даљи рад.

Донијета је Уредба о групама производа над којима се врши надзор на тржишту, којом су, у складу са измјенама системских закона, утврђене групе производа и надлежних инспекцијских органа који врше надзор на тржишту над појединим групама производа.

Влада је донијела Уредбу о активностима односно дјелатностима које емитују гасове са ефектом стаклене баште за које се издаје дозвола за емисију гасова са ефектом стаклене баште – први подзаконски акт који проистиче из прошле године усвојеног Закона о заштити од негативних утицаја климатских промјена.

Уредбом се уводи нормативни оквир за ограничење емисије гасова са ефеком стаклене баште индустријских и енергетских постројења. Успостављањем националног система за трговину емисионим јединицама, допринијеће се да Црна Гора буде у потпуности спремна за улазак у ЕУ систем трговања емисионим јединицама, након уласка у ЕУ, и то поступним прилагођавањем постојећих емитера, кроз привремени национални оквир.

Усљед персоналних промјена у надлежним органима, Влада је донијела одлуке о измјенама Одлуке о образовању дијела Мјешовите комисије за спровођење Уговора о уређењу односа од заједничког интереса између Владе Црне Горе и Исламске заједнице у Црној Гори, као и Одлуке о образовању дијела Мјешовите комисије за спровођење Уговора о уређењу односа од заједничког интереса између Владе Црне Горе и Јеврејске заједнице у Црној Гори.

Влада је донијела Одлуку о додјели Уговора о обавези пружања услуга превоза путника од јавног интереса и утврдила Програм изградње, одржавања, реконструкције и модернизације жељезничке инфраструктуре за 2020. годину.

Издвајањем више од 28 милиона еура у овој години за одржавање, реконструкцију и модернизацију жељезничке инфраструктуре и уговарањем накнаде за покривање дијела трошкова насталих у вези са пружањем услуге превоза путника жељезницом као дјелатношћу од јавног интереса, Влада предузима кораке на обезбјеђењу квалитетног, комфорног и сигурног превоза грађана и робе жељезницом.

Током расправе је указано да се у овој години очекује и покретање процедуре набавке још три модерна електромоторна воза чиме ће бити комплетиран квалитетан локални саобраћај.

Донијет је Програм употребе средстава за управљање водним ресурсима за 2020. годину. Програмом су обухваћене основне активности у области управљања водама, заштите вода, заштите од вода и ефикаснијег коришћење вода, за које је у 2020. години Буџетом Црне Горе планирано 200.000 еура.

Влада је донијела Стратегију превенције и сузбијања радикализације и насилног екстремизма за период 2020-2024 године, с Акционим планом за 2020. годину и усвојила Извјештај о реализацији Прелазног акционог плана за 2019. годину за наставак реализације активности из Стратегије сузбијања насилног екстремизма 2016-2018. година. Полазећи од чињенице да су различити облици насилног екстремизма и радикализације глобалне појаве којима се свако друштво мора активно и одлучно супротстављати на локалном, државном, регионалном и међудржавном нивоу, нова Стратегија као главни стратешки циљ поставља повећану отпорност друштва, бољи одговор институција и снажнију међународна позиција Црне Горе у борби против радикализма и насилног екстремизма.

У документу се истиче да је Регион Западног Балкана једно од најосјетљивих подручја, имајући у виду негативно насљеђе из ратова са краја 20. вијека, преплијетање различитих интереса и утицаја, али и ризике од поларизације у друштву. Различити облици говора мржње на интернету и ван њега који се могу регистровати у Црној Гори, као и конкретни изрази етно-националистичке радикализације, разлог су за потребу за свеобухватним приступом везано за ове негативне феномене.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији Програма подстицајних мјера у области туризма за 2019/2020. годину и утврдила текст Јавног позива за обогаћивање и унапређење туристичке понуде на територији ски центара и на сјеверу Црне Горе, као и Јавног позива за подршку манифестацијама/фестивалима у периоду 01. новембар 2019. године - 15. април 2020. године на сјеверу Црне Горе. Тим поводом задужена је Национална туристичка организација Црне Горе да за реализацију јавних позива, као и да за њихово спровођење из својих средстава опредијели износ од 66.942,00 еура.

Дата је сагласност да Општина Рожаје репрограмира постојеће кредитне обавезе код Подгоричке банке АД. Преостале кредитне обавезе, за које је тражено репрограмирање, износе око 1.629.867,82 еура.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији акционог плана за унапријеђење пословног амбијента (у изабраним областима). Тим поводом констатовано је да је повећан степен укупне реализације у извјештајном периоду који обухвата вријеме од 1. децембра до 1. фебруара у односу на претходни период. Закључцима су носиоци планских обавеза на институцијалном и персоналном нивоу задужени да интензивирају активности у оквиру пет кључних индикатора: започињање бизниса, плаћање пореза, добијање грађевинске дозволе, добијање прикључка за електричну енергију и регистрација непокретност.

На предлог Министарства спорта, Влада је дала сагласност за финансирање изградње, реконструкције, адаптације и опремање спортских објеката, у укупном износу од 89.700,00 еура за пројекте на адаптацији фискултурне сале ЈУ ОШ „Кекец“ у Сутомору, спортског терена у Подгорици и фискултурне сале ЈУ ОШ „Ратко Жарић“ у Никшићу.

Влада је усвојила Информацију о упућивању хуманитарне помоћи Републици Албанији за санирање посљедица земљотреса. У оквиру донаторске конференције коју организује Европска комисија, Влада је одлучила да Албанији упути новчану помоћ у износу од 100.000 еура. У дискусији је наглашено да Влада и овом приликом недвосмислено изражава спремност наше државе да, заједно са међународним партнерима, искажее солидарност са сусједном земљом погођеној серијом разорних потреса.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?