Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Зоран Пажин: Власт и опозиција дијеле одговорност за функционалност правосуђа

Објављено: 07.02.2020. 19:25 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Само ефикасно и одговорно правосуђе које има све услове да доноси независне, непристрасне и стручне одлуке може завриједити високо повјерење грађана и бити ослонац укупног друштвеног развоја, саопштио је потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин на првој сједници Савјета за праћање спровођења Стратегије реформе правосуђа 2019-2022.

Потпредсједник Пажин је подсјетио да Устав и закони Црне Горе прописују висок степен заједничког одлучивања и подијељену одговорност власти и опозиције за функционисање кључних правосудних институција, а самим тим и укупан развој друштва и европски пут Црне Горе.

„Илузорно је и кратковидо размишљање да ће било коме у Црној Гори бити боље ако стање владавине права буде горе, односно ако опозиција буде блокирала именовања на кључне позиције у тужилаштву и судству и условљавала их другим невезаним политичким захтјевима. Морамо као одговорни људи мислити изван дневних политичких циљева, како да на те виталне позиције доведемо најодговорније и најстручније особе. Јер нема те политике која жели добро Црној Гори која се може остварити без стабилне владавине права,“ навео је потпредсједник.

Оцијенио је да се остварење јасније линије одговорности Тужилачке организације може постићи само кроз широки политички и друштвени дијалог о новим правним рјешењима како вредновати резултате у борби против свих врста криминалитета, са посебним акцентом на најтеже облике попут организованог криминала, али и коме адресирати одговорност уколико ти резултати изостану.

Потпредсједник је указао да је политички систем Црне Горе правно пројектован за много виши степен демократске културе, дијалога и сарадње од оног којег данас имамо, када је ријеч о важним националним питањима.

„Зато је одговорност прије свега на кључним политичким актерима да своју вербалну посвећеност европским вриједностима покажу на дјелу и дају неподијељену подршку кључним правосудним институцијама задуженим за владавину права и укупни напредак друштва. На то нас све обавезује двотрећинска подршка грађана европској будућности Црне Горе“, закључио је потпредсједник.

Савјет за праћање спровођења Стратегије реформе правосуђа 2019-2022 формиран је ради праћења активности државних органа усмјерених на јачање независности, непристрасности, одговорности и ефикасности правосуђа, интеграција у европски правосудни систем, јачање доступности, транспарентности и јавног повјерења у правосуђе, као и развој државних органа и професија које раде у систему правосуђа.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?