Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић: Закон о слободи вјероисповијести спријечиће девастације сакралних објеката

Објављено: 10.02.2020. 16:50 Аутор: МКУ

MKU
"Савјестан однос према имовини један је од темељних принципа у процесу заштите културне баштине", казао је министар културе Александар Богдановић. Коментаришући значај Закона о слободи вјероисповијести, министар Богдановић говорио је и о примјерима сакралних објеката на којима су усљед скрнављења од њихових држалаца, узрокована велика оштећења.

"Држава је до данас настојала да у највећој мјери улаже у заштиту баштине која је у њеном посједу. Из године у годину, та су улагања све већа и данас нема општине у којој нијесмо спровели бројне активности на том плану. Но, има и другачијих примјера и то баш када су у питању сакрални објекти. Садашњи држаоци не само да нијесу одржавали цркве као драгоцјеност нашег насљеђа, већ су директним чињењем правили недопустива оштећења. Неприхватљиво је са конзерваторског, али и са културолошког аспекта, девастирати сакралне објекте пробијањем отвора на фрескама свеца како би се обезбиједили физички отвори за инсталације као што је то рађено у манастиру у Пљевљима. Недопустиво је девастирање и обијање оригиналне штукатуре како би се направио простор за смјештај унутрашњег мобилијара - нагласио је министар Богдановић.

Како је истакао, таквих примјера, када је у питању сакрално насљеђе, има на претек.
 
"Закон о слободи вјероисповијести обезбјеђује сасвим другачији третман ових и сличних објеката, сходно њиховој вриједности и историјском значају. Већ је извјесно да ћемо за спровођење тих мјера издвојити знатна буџетска средства - а то је и гарант да ће држава адекватно штитити сакралне објекте.

Не треба подсјећати какав је однос Митрополије црногорско приморске био према гробним мјестима наше династије Петровић-Његош у Цетињском манастиру, који су били изложени потпуно непримјереном третману и девастацији. Ипак, сада можемо посвједочити како је, након интервенције Владе, управо тај простор постао комплекс који нам служи на понос", подсјетио је министар Богдановић и закључио да је очување баштине, између осталог, процес који почива и на примјени одредби Закона о слободи вјероисповијести.

Видео: Yоутубе








Министарство културе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?