Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић разговарао са предсједником Републике Естоније Томасом Хендриком Илвесом

Објављено: 13.09.2008. 03:30 Аутор: Насловна страна
Даљи интеграциони процеси на европском континенту најбоља су гаранција за стабилност и безбједност, не само региона Западног Балкана већ и цијеле Европе сагласили су се предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић и предсједник Републике Естоније Тоомас Хендрик Илвес, који су вечерас разговарали у Подгорици.

Црногорски премијер је захвалио предсједнику Илвесу на помоћи коју је његова земља пружила Црној Гори на досадашњем путу европских и евроатлантских интеграција, уз оцјену да Естонија може бити узоран модел за државе Западног Балкана.
Ђукановић је подвукао да садашњи политички и економски развој Црне Горе карактерише стабилност, а да су стратешки циљеви чланство у ЕУ и НАТО.
Црна Гора ће до краја године поднијети апликацију за чланство у ЕУ, рекао је Ђукановић и изразио очекивање да ће Естонија, која је прва ратификовала у свом парламенту Споразум о стабилизацији и придруживању Црне Горе и ЕУ, подржати и црногорску апликацију.

Предсједник Естоније оцијенио је да је садашња ситуација за мале земље које желе да приступе Европској унији повољнија него када је његова земља била на том путу. Он је истакао да једино повезивањем у заједничке структуре Европа може бити равноправан такмац великим економским и безбједносним силама, што је и разлог да се његова земља залаже за даље проширење Европске уније. Илвес је подвукао да ће на том путу, који није нимало лак, Црна Гора и даље имати пуну подршку и разумијевање Естоније.

Ђукановић и Илвес сагласили су се да постоји и низ могућности за економску сарадњу двије земље јер и Црну Гору и Естонију карактерише динамичан економски раст.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?