Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана XИ сједница Савјета за изградњу аутопутева

Објављено: 15.09.2008. 22:22 Аутор: Насловна страна
Данас је у Подгорици одржана једанаеста сједница Савјета за изградњу аутопутева, којом је предсједавао предсједник Савјета и предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић. Сједници су присуствовали потпредсједник Владе и потпредсједник Савјета Вујица Лазовиц, те чланови - министри др Андрија Ломпар и Бранимир Гвозденовић, директор Дирекције за саобраћај Веселин Грбовић, директор Монтепута Ратко Ивановић и секретар Ангелина Живковић. У раду Савјета учествовали су и представници Међународне финансијске корпорације (ИФЦ), односно водећег савјетника Владе Црне Горе у трансакционој (имплементационој) фази реализације пројекта изградње аутопута од Бара до Бољара.

Савјет је у начелу усвојио Инструкцију за понуђаче и Нацрт концесионог уговора, који ће бити саставни дио тендерске документације на реализацији пројекта изградње аутопута од Бара до Бољара. Поред тога, размотрена је и информација која се односи на припрему физичке и електронске базе података (Соба са подацима-Дата Роом), која се претквалификованим понуђачима ставља на увид у току трајања тендера, а која ће поред општих и програмских информација везаних за пројекат изградње аутопута, садржати и израђене пројекте, податке о заштити животне средине, планирању, саобраћају, имовини, правном оквиру итд.

На данашњој сједници Савјета изложена је и анализа пројектантског предрачуна за дионицу аутопута од Смоковца до Увача и утврђене временске одреднице за уврштавање идејних пројеката од Смоковца до Увача и од Увача до Матешева, у собу са подацима.

Такође је разматрана информација о изради елабората о експропријацији, за дионицу од Смоковца до Матешева, уз нагласак да Управа за некретнине до 20. септембра треба да изради елаборат експропријације од моста Морачица до тунела број 6. С обзиром да је за подручје од Смоковца до Биоча и од Увача до Матешева у употреби катастар непокретности, постоје сви услови да Управа за некретнине приступи изради елабората експропријације, одмах након добијања ситуационог плана са коридором појаса експропријације од стране пројектаната.

Поред наведених тема, Савјет је размотрио и информацију о активностима на усвајању детаљног просторног плана аутопута Бар-Бољре, осврнувши се на јавну расправу која ће о том документу трајати до 7. октобра. Све примједбе, сугестије и коментаре обрађивач плана и Савјет за уређење простора разматраће сукцесивно. Оправдане и прихваћене примједбе биће инкорпориране у Предлог Детаљног просторног плана, након чега ће Предлог плана бити упућен Влади Црне Горе на разматрање и усвајање.

Када је у питању статус Закона о концесијама, Савјету је презентирана информација да се званичан став стручних тијела поводом тог закона очекује у уторак, 16. септембра, након сједнице колегијума Скупштине.
На сједници је посебна пажња посвећена активностима које треба реализовати у оквиру јавно-приватног партнерства за пројектовање, финансирање, изградњу, управљање и одржавање аутопута од Бара до Бољара. Савјет је констатовао да Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), као водећи савјетник Владе Црне Горе и носилац трансакционе фазе пројекта, у том послу има веома важну улогу.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?