Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Берлину: Њемачка и Црна Гора дијеле исте вриједности у областима културе и медија

Објављено: 11.02.2020. 17:21 Аутор: МКУ
MKU„Црна Гора и Њемачка дијеле исте принципе у погледу развоја културе, на шта указују резултати бројних пројеката које смо заједно реализовали у претходном периоду“, казао је министар културе Александар Богдановић у Берлину, на састанку са државном министарком за културу и медије Моником Гритерс, током званичне посјете Савезној Републици Њемачкој. 

Министарка Гритерс поручила је да ће скорашње потписивање Споразума о културној, научној и просветној сарадњи између Црне Горе и Њемачке бити снажан подстицај за још садржајнију и динамичнију комуникацију између наших држава. 

Током разговора са министарком Гритерс оцијењено је и да културне и креативне индустрије представљају снажан генератор економског развоја сваког друштва. Како је нагласио министар Богдановић, резултати у овој области у Црној Гори су охрабрујући, о чему најбоље свједочи више него успјешан програм „Креативна Црна Гора“.
Тим поводом, министар Богдановић упутио је и позив министарки Гритерс да селектује три умјетника из Њемачке за резиденцијални боравак у првом креативном хабу у Црној Гори, који ће ускоро бити отворен у Бару. 

- Вјерујем да ћемо на тај начин додатно афирмисати и ојачати културну, али и свеукупну сарадњу између наших пријатељских држава – казао је министар Богдановић. 

Изражавајући задовољство због позива упућеног њемачким умјетницима, министарка Гритерс напоменула је да су културне и креативне индустрије изузетно важан сегмент економије и да овај сектор данас упошљава велики број младих. 

Сусрет са министарком Гритерс показао је да на истим темељима треба дефинисати модалитете будуће сарадње када је област медија у питању.

MKUМинистар Богдановић упознао је министарку Гритерс са реформским процесима које у овој области реализујемо у нашој земљи, а које за циљ имају оснаживање медијских слобода и подстицање медијског плурализма. Указао је на то да је актуелна реформа медијског законодавства у складу са највишим европским стандардима, те да ће ступање на снагу новог Закона о медијима у сваком погледу оснажити и медијску сцену у нашој земљи.

Током посјете Савезној Републици Њемачкој, министар Богдановић имао је и изузетно садржајне разговоре са државном министарком за међународну културну политику у Министарству вањских послова Њемачке Мишел Минтеферинг и портпаролком за културну и медијску политику посланичке фракције ЦДУ/ЦСУ Елизабет Мочман

У фокусу ових сусрета биле су смјернице будуће сарадње у области кинематографије и креативних индустрија. Министарка Минтеферинг такође је нагласила да су креативне индустрије прави мостови између економије и културе и охрабрила умјетничке размјене између Црне Горе и Њемачке у овој области.

Посланица Мочман указала је на значај и потребу размјене креативних умјетничких идеја и поручила да Њемачка и Црна Гора здруженим снагама у области културе могу постићи много. Замајац томе, како је нагласила, на најбољи начин даће потписивање споразума о сарадњи. 

Током састанака било је ријечи и о подршци Њемачке у валоризацији наше културне баштине. Као посебно важан у том контексту истакао се пројекат туристичке презентације археолошког локалитета Брсково у Мојковцу, гдје су рудник основали њемачки рудари Саси, уводећи нове технике у рударству XИИ вијека. 

-Имајући у виду снагу велике њемачке културе, цијеним да ће пројекти чије смо трасе данас уцртали дати добре резултате. Стога, вјерујем да ћемо на овај начин интензивирати и додатно оснажити већ добро уходане механизме сарадње двије државе – казао је министар Богдановић након посјете Савезној Републици Њемачкој.
У делегацији министра Богдановића у Берлину била је и амбасадорка Црне Горе у Савезној Републици Њемачкој Вера Кулиш.

ВИДЕО:YОУТУБЕ
ФОТО: ФОТО

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?