Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић у Бриселу на састанку Сјеверноатлантског савјета

Објављено: 13.02.2020. 00:40 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Министар одбране Предраг Бошковић учествује на састанку Сјеверноатлантског савјета на нивоу министара одбране који се 12. и 13. фебруара 2020. године одржава у Бриселу.

mod
 
Први годишњи састанак представља прилику да министри одбране сумирају учинке у протеклој години, као и да на основу остварених резултата, дају смјернице за даљи рад на спровођењу активности Алијансе у циљу јачања колективне одбране. Још једном је наглашено да савезнице остају чврсто посвећене очувању глобалног мира и безбједности и да, у том циљу, настављају да дјелују у складу са принципима пројектовања стабилности, узимајући у обзир важност постојања стабилног окружења на границама Алијансе. У том контексту, било је ријечи о наставку ангажмана савезничких снага у мировним мисијама и операцијама, а наглашено је и да ће НАТО наставити да пружа одлучан одговор када је у питању борба против тероризма, који захтијева ангажовање цјелокупне међународне заједнице. Министри су истакли да ће савезнице са пажњом пратити дешавања на Блиском Истоку како би се, уз свеобухватан приступ, нашло најбоље рјешење за успостављање дугорочне стабилности. 

mod

Бошковић је истакао да Црна Гора, кроз ангажовање припадника у оквиру међународних мисија и операција, јасно показује посвећеност напорима Алијансе усмјерених ка јачању свеукупне безбједносне ситуације. Говорећи о важности заједничких напора савезница у суочавању са пријетњама које долазе из правца источних граница Алијансе, министар је подсјетио да је током децембра у Летонију упућена трећа ротација, чиме је настављен активан допринос Ојачаном присуству Алијансе на Истоку – еФП. Такође, Бошковић је нагласио и важност продубљивања стратешког партнерства са Европском унијом, односно снажења трансатлантског партнерства, у циљу ефикаснијег суочавања са изазовима које са собом носи савремено безбједносно окружење, а које карактерише комплексност, непредвидивост и међусобна повезаност међународних актера. 
  
Имајући у виду да су готово све савезнице ратификовале Протокол о приступању, министри су поздравили улазак Сјеверне Македоније у Алијансу у наредних неколико седмица, истичући да ће то позитивно утицати, не само на унутрашње прилике у тој земљи, већ и на Западни Балкан у цјелини. Приступање Сјеверне Македоније биће најбоља потврда политике отворених врата и доказ да посвећеност реформама даје конкретне резултате. Министри су поновили пуну посвећеност Алијансе Западном Балкану, уз нагласак да се стабилност овог региона не може посматрати одвојено од цјелокупне евроатлантске заједнице.

На маргинама састанка, министар је потписао Амандман на Меморандум о разумијевању, који се односи на мултинационалну сарадњу у вези са набавком одлучујуће муниције копнене војске.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?