Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Заинтересованим произвођачима Херцег Новог, Котора и Тивта представљен Агробуџет

Објављено: 13.02.2020. 20:40 Аутор: МПРР
Презентација Агробуџета за 2020. годину и информације о бројним могућностима подршке свим секторима пољопривредне производње и прераде, а које само у овој години могу за резултат имати реализоване и покренуте инвестиције од 100 милиона еура,   одржана је данас у Херцег Новом. Презентација је организована за произвођаче и све заинтересоване са подручја општина Херцег Нови, Котор и Тиват.

Мањи број присутних произвођача са подручја ових општина, који су исказали заинтересованост да у директном разгвору са представницима Министарства чују о врстама подршке за унапређење своје производње, информисани су о свим мјерама Агробуџета.  Саопштено им је да је повећан износ субвенција по хектару на 200 €/х и на који начин директну подршку могу добити у свим секторима биљне производње (маслинарству, виноградарству и винарству, воћарству и другим). Појашњене су процедуре и новине у остваривању премија у сточарству, по грлу стоке, за прераду млијека на газдинству, а по основу којих ће фармер ове године имати већу подршку, уз поједностављење одређених процедура. 

Упознати су и са  читавим низом мјера руралног развоја, за које је опредијељено 40 милиона еура и јавним позивима кроз које могу добити бесповратну подршку за инвестиције у модернизацију и ширење производње, увођење стандарда, у циљу унапређења конкуретности. Представљене су и новине које овогодишњи Агробуџет дониси сектору пчеларства, у циљу веће и квалитетније подршке.

Произвођачи су позвани да прате јавне позиве чију објаву је Министарство почело ове седмице. Посебно је истакнута могућност да млади могу започети бизнис у пољопривреди, уз бесповратну подршку од 10.000 еура. 

Представници Министарства поновили су да су службе Министарства спремне да свим заинтересованим произвођачима пруже потребне информације, како би искористили расположива средства подршке. У том правцу исказана је спремност да се, уколико буде додатног интересовања, организују и посебне радионице за појединачне секторе.
 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?